NRK Meny
Normal

Abeera (17) har fått stjernejobb i USA

Abeera Akbar fra Drammen sikter bokstavelig talt mot stjernene. Hun vil bli astronaut, og nå er syttenåringen en av to elever i Norge som får sommerjobb som astronaut i USA.

Abeera Akbar

17 år gamle Abeera Akbar fra Lier er ett skritt nærmere drømmen om å bli astronaut, etter at hun får delta på International Space Camp i USA i sommer.

Foto: Drammen vgs/Per Roar Ekeland

Astronaut

Abeera Akbar vil bli astronaut.

Foto: NRK

Sytten år gamle Abeera er et skritt nærmere drømmen sin. I sommer reiser hun til International Space Camp i Alabama sammen med ungdommer fra 33 andre land.

– Min store drøm er å bli astronaut, så dette er virkelig en drøm som går i oppfyllelse. Det blir kjempespennende, sier Abeera Akbar.

Hun er en av to elever i hele Norge som er valgt ut av Norsk Romsentertil å delta på sommerleiren i regi av US Space and Rocket Center i Alabama.

Måtte ha anbefalingsbrev

Abeera går første året på forskerlinjen ved Drammen videregående skole, hvor matematikk, teknologi og naturfag står sentralt.

Abeera sendte søknad til Norsk Romsenter om hvorfor hun ville delta på astronaut sommerleir. Med seg måtte hun også ha anbefalingsbrev fra to lærere. En av dem som anbefaler henne er naturfaglærer Vegard Andersen.

– Det var veldig moro at hun hadde lyst til å komme med i et slikt program, samtidig som hun har vist en god interesse for faget. Hun er veldig kunnskapsrik, så jeg skrev et anbefalingsbrev med lett hjerte.

Vil søke til NASA eller ESA

Det finnes ingen astronaututdannelse. Romfartsorganisasjonene NASA og ESA anbefaler astronautspirer om å få seg en solid ingeniørutdannelse og noen års arbeidserfaring.

Det er også Abeeras plan, før hun søker seg videre til NASA eller ESAs romfartsprogram.

På Space camp vil hun få en forsmak på yrket som astronaut. Der skal de drive med praktisk trening, forskning og en simulert oppskyting av en romferge.

– Jeg håper å lære mer om romfart, mer om de pågående prosjektene og også få erfaring om hvordan jeg kan bli astronaut videre i livet.

Abeera Akbar

Abeera Akbar får støtte av hele klassen.

Foto: Siw Slevigen / NRK

Trangt nåløye

Abeera har valgt seg et smalt nåløyet å komme gjennom. Det finnes ikke mange jobber som astronaut på verdensbasis. Men klassevenninne Anne Merete Hyttedalen og lærer Vegard Andersen har troen på Abeera.

– Det kommer hun til å klare. Hun er superflink og kjempemotivert, så det kommer til å gå bra, sier Hyttedalen.

– Det er veldig høye ambisjoner, og nåløyet er veldig lite. For meg ser det ut som hun har både kunnskaper og ferdigheter som kan være nyttige fremover, sier lærer Vegard Andersen.