«Onkel Bjarne» (76) nominert til Amanda-pris

– Det er ikke lett å konkurrere mot Anders Baasmo Christiansen. Han er jo proff, og vi er bare noen «nisser på garden», ler skuespillerdebutant Bjarne Syversen (76).

Bjarne Syversen i filmen Hoggeren

FÅR ROS: Skuespillerdebutant Bjarne Syversen vet ikke helt hva han skal tro om at han er prisnominert for sin rolle som onkel Bjarne.

Foto: Mer Filmdistribusjon

Syversen er sammen med sønnen Terje nominert for beste birolle i filmen «Hoggeren».

– Jeg tok det med fatning. Men det er uvirkelig, det er ikke en ting man ser for seg, sier den 76 år gamle skuespillerdebutanten.

Regissør Jorunn Myklebust Syversen spurte rett og slett sin egen tante Grethe, onkel Bjarne og fetter Terje om å spille bærende roller i «Hoggeren». Filmen ble spilt inn i Rukkedalen, Gol og Nesbyen i fjor.

Trodde ikke det ble noe av

Bjarne Syversen har bare spilt i «noen små skuespill» da han gikk på folkehøyskole «for mange år siden».

Så overraskelsen er stor for at han nå, i en alder av 76 år, er nominert til den gjeve filmprisen.

Da regissøren og niesen spurte om han ville stille i filmen, tenkte han at han kunne hjelpe til. Men han trodde ikke det faktisk skulle bli noen film.

– Det var ikke lett å skjønne de tingene hun har gjort før. Så sa hun at hun skulle lage film og spurte om jeg kunne spille i den. Det blir ikke noe av, tenkte jeg, men jeg kan jo hjelpe henne litt. All ære til henne for at hun fikk det til.

Amanda-nominasjoner.

Far og sønn Bjarne og Terje Syversen, her med regissør og kusine/niese Jorunn Myklebust Syversen, er Amanda-nominert i kategorien Beste mannlige birolle for sin innsats i filmen «Hoggeren».

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kjemper mot Baasmo Christiansen

Syversen svarer litt unnvikende på spørsmål om han kan vinne.

For det blir ikke lett å konkurrere mot Anders Baasmo Christiansen, konstaterer 76-åringen. Baasmo Christiansen er nemlig nominert i samme kategori for sin rolle i «Kongens nei».

– Han er jo proff, og vi er bare noen nisser på garden, ler Syversen.

Far og sønn Syversen spilte for øvrig også mot Baasmo Christiansen i «Hoggeren». For den filmen er Baasmo Christiansen nominert til beste skuespiller.

– Man får tro at de har ment noe med det ved å nominere oss, jeg kan jo håpe. Det hadde vært moro. Det er ikke så mange rukkedøler som har Amanda-pris, sier 76-åringen.

– «Holdt på å dø» av Moss

Syversen er fra Rukkedalen ved Nesbyen og er mye på stølen sin på Saupeset i Nes.

Filmen Hoggeren, filmplakat
Foto: Mer Filmdistribusjon

Han har bodd i Moss siden han var i militæret i 1961 og husker godt sitt første møte med Østfold-byen.

– Nei, da bestemte jeg meg for at der skal jeg ikke være én time. Det var 16. juni, knallsol og varmt, og det kokte. Jeg holdt på å dø, jeg fikk ikke puste. Jeg skal vekk herfra, sa jeg. Så fort bussen kommer.

Han fant seg imidlertid en dame fra Moss og ble boende.

Syversen reiser uansett til Haugesund når Amanda-prisene deles ut 19. august.

– Jeg kan ikke bli dårligere enn nummer to eller tre. Ha-ha-ha. Det er jo tre nominerte.