Falsk TV-montør svindlet eldre par

DRAMMEN (NRK.no): Ektepar i 80- og 90-årene ble fralurt 180.000 kroner i går, men skjønte det ikke før i dag. – Ligner flere saker i østlandsområdet den siste tida, sier politiet.

Regionsperre på bankkort

GRENSELØST: Flere banker tilbyr kundene sine regionsperrer for å unngå kortsvindel på reise. Men nå er det i hjemmet at mange eldre blir svindlet av falske TV-montører.

Foto: Kim Jansson

Eldre personer på Østlandet har opplevd det ulike steder de siste månedene. En eller flere menn utgir seg for å være TV-montører, og gir seg i kast med fjernsynet deres før de krever betaling via egen kortterminal.

Plutselig har de svindlet til seg pengene deres. Gjerne på en diskret og utspekulert måte som etterlater ofrene uvitende om at kontoene deres er helt eller delvis tømt for oppsparte kroner.

Les også:

Veltalende mann «fikset» TV-en – for 180 000 kr

Nok en svindelsak gjør seg nå gjeldende. Denne gang på Åssiden i Drammen, hvor et eldre ektepar i 80- og 90-årene er blitt lurt.

– De oppdaget først i dag at deres eget bankkort var blitt byttet ut. Dermed fant de ut at 180 000 kroner var blitt tatt fra kontoen deres siden dette skjedde i går, sier operasjonsleder i Søndre Buskerud politidistrikt, Marianne Mørch til NRK.no.

Ekteparet vil i samråd med politiet anmelde svindelen i løpet av dagen.

Betalingsterminaler

FORSKJELLIG: Mange har en kortterminal tilgjengelig for å gjøre opp med kundene sine på stedet. Derfor kan det være fort gjort å la seg lure til å taste inn PIN-kode og gi fra seg annen sensitiv betalingsinformasjon.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

– Det vi har fått høre så langt er at paret ble ringt opp av en veltalende mann som kontaktet dem om TV-oppsettet deres. Så dukket det en mann som angivelig skulle fikse TV-en, sier Mørch, og fortsetter;

– Han var hyggelig, snakket godt norsk og sa at han var halvt egyptisk, ifølge de to ektefellene.

Deretter tok han betaling for «TV-monteringen» via egen kortterminal som registrerte PIN-koden, byttet ut deres eget Visa-kort med et annet og forlot hjemmet. Kort tid etter var de 180 000 kronene borte fra bankkontoen til ekteparet.

Les også:

Bestill det du trenger selv

Det er spesielt denne aldersgruppen som blir utsatt for denne type svindel, ifølge politiet.

Når man ikke har bedt om en tjeneste, ikke slipp fremmede inn i hjemmet ditt

Marianne Mørch i Søndre Buskerud politidistrikt

– Eldre mennesker er kanskje litt mer godtroende enn andre, og det gjør det lettere for vinningskriminelle å lure dem. Nå er det jo sunn fornuft å ikke gi fra seg PIN-koden sin til fremmede uansett, men det er ikke så greit å vite når det er profesjonelle svindlere på ferde, sier Mørch.

Operasjonslederen oppfordrer alle til å være kritiske til uanmeldte tjenestetilbydere.

– Når man ikke har bedt om en tjeneste, ikke slipp fremmede folk inn, sier hun.

Videre regner Mørch med at politiets samarbeidsorgan Grenseløs (se faktaboks) vil se nærmere på denne siste saken.