Isolert i fire døgn etter flommen i Eiker

Flere hjem i Øvre Eiker mistet veien og kjøremuligheter etter ekstrem-uværet «Frida». I dag får de flomrammede endelig hjelp av kommunen, etter fire dager i isolasjon.

Arne Henning Kristensen

Arne Henning Kristensen er blant de som har vært isolert etter ekstremuværet natt til tirsdag.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Familien Kristensen våknet brått natt til tirsdag, da nabolaget i Kjemperudveien ble rammet av flomvær. Det var «Frida» som var kommet til nabolaget i Knivdalen, Øvre Eiker.

– Nå er det et forferdelig uvær ute, sa kona, og trodde det var torden hun hørte. Nei, det er gått et jordras, sa jeg, for det luktet rå jord!

Isolert i fire døgn

Med store hull i veien har beboerne i Kjemperudveien ikke hatt mulighet til å reise med bil i fire døgn

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Arne Henning Kristensen ante fort uråd og skjønte at bekken i bunnen av dalsøkket kunne bli en farlig faktor.

– Jeg hev på meg badebuksene og fortet meg ned til bekken for å prøve å redde rørene i bekken. Jeg visste de ville tette seg.

Bekk ble til elv

Kristensen fikk rett, og bekken vokste seg til en elv på rundt 30 meter i bredden. Flommen ble for mye for 51-åringen, som snudde kursen raskt da han så den nye elven.

– Vi måtte bare snu og løpe for livet opp igjen, for der kom vannet med busker og kratt og trær.

Resten av natten ble tilbrakt ute. Det hele var en fæl opplevelse, synes eikværingen.

Rør

Rørene i bekken var ikke bygget for den kraftige elven som dannet seg under flommen

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Isolert på tomten

Rundt 2000 kubikkmeter ble dratt med av flommen, anslår Kristensen. Landskapet er revet opp og forskjøvet, og veien til Kristensen hus er rasert.

– Det første døgnet hadde jeg telefonsamtaler med 112 stykker for å prøve å få ting til rette og ordne litt, forteller han.

Kristensen har siden tirsdag jobbet på spreng med tilrettelegging av veien for at den kunne bygges opp igjen.

– Jeg har brukt en femten-tjue timer i døgnet hvor jeg stort sett har vært nede i bekken og jobbet, forteller han.

Svært beundringsverdig

Fire døgn senere får de flomrammede endelig hjelp. I dag ble det satt opp en midlertidig vei, etter at kommunen forskutterte penger til arbeidet.

Ordføreren i Øvre Eiker, Ann Sire Fjerdingstad, beundrer hvordan nabolaget har taklet kaoset.

Øvre Eikers ordfører Ann Sire Fjerdingstad

Ordføreren i Øvre Eiker, Ann Sire Fjerdingstad (H)

Foto: Su Thet Mon / NRK

– De har stått på og prøvd å sikre sine eiendommer, og gjort så godt de har kunnet. Jeg har snakket med Kristensen, og han står på som bare det! Det er beundringsverdig.

Kan ikke låne millioner

Veien som ble rammet var privat eid, noe som førte til at kommunen ventet med å forskuttere penger til arbeidet med en ny vei.

Selv er Kristensen fornøyd med kommunens innsats, men er skuffet over Naturskadefondet, som gir pengestøtte til blant annet flomrammede private områder.

– Kommunen har vært velvillig, men det blir en regning på dette. Jeg som privatperson kan ikke låne en million eller to, og her snakker vi om tre-fire til.

Kristensen mener Naturskadefondet burde forsikre kommunen om en pengestøtte, for å erstatte skadene som rammet den private veien.

Må fylle hull

Omkring 2000 kubikkmeter stein må fylles inn i den nye veien

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Dette er misforstått

Trond Reidar Bø fra Naturskadefondet, tror Kristensen har misforstått.

– Vi har ingen oppgaver i denne akuttfasen i forhold til å stille garantier, eller gi klarsignal om utbedringer. Det er primært kommunen som har ansvaret for å skaffe folk fremkommelig vei og som må sørge for den biten.

At beboerne har måttet vente i fire døgn på ny vei, mener han er synd, men at ikke er fondets ansvar.

– Som representant fra Naturskadefondet tenker jeg at det er helt utenfor vårt ansvarsområde og ikke noe vi kunne bidratt med på den ene eller andre måten.

Bø bekrefter at fondet gir pengestøtte til utarbeiding av private, naturskadde områder, men at det tar langt mer tid enn fire dager å få denne støtten.

–Det tar minst tre måneder før det kommer et vedtak fra Naturskadefondet om erstatning, og det er jo nettopp fordi at vi har ikke noe ansvar i akuttfasen. Vi kommer inn og dekker kostnadene i ettertid.

ny vei

Først i dag har beboerne fått starte arbeidet med en ny vei

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Etterlyser nytt fond

Ordføreren i Øvre Eiker forstår at flere har vært frustrerte i den lange ventetiden. Selv mener hun det burde bli opprettet et eget akuttfond for flomrammede.

– Når det står på som verst må det være et sted hvor innbyggerne kan henvende seg. Det skal ikke være slik at innbyggerne må sitte på sin eiendom uten veiforbindelse fordi det er en privat vei, så da er det ikke kommunen eller Statens vegvesen sitt ansvar. Sånn kan vi ikke ha det.