NRK Meny
Normal

"Bygdedyret" på Filtvet

En lokal bryggebasar blir skrinlagt selv om den var en stor suksess i fjor. Årsaken er en strid om bruken av brygga. Er det "bygdedyret" på Filtvet som stikker kjepper i hjulene?

Brygga på Filtvedt

Det er denne brygga striden er om. Her fra da M/S Sjøkurs besøkte Filtvedt i 2013.

Foto: Sindre Skrede / NRK

"Sonja Lee mot bygdedyret" var Drammens Tidendes overskrift på lederplass i går. Avisa skrev om en mangeårig konflikt og en underlig strid som pågår i skjærgården på Filtvet. Reporter Caroline Bækkelund Hauge tok turen ut til Filtvet for å sjekke om "bygdedyret" faktisk lever der ...

Nærbutikken

Jeg parkerer utenfor Joker, samlingspunktet på det lille tettstedet Filtvet. Joker ligger i en sving, og rett nedenfor ligger fjorden, og brygga, og Villa Malla. Inne på butikken treffer jeg Borgny Kristiansen.

– "Bygdedyret" lever ikke, men det er noen som har laga det til at det skal eksistere.

Hva er det dere krangler om egentlig?

– Nei, det er det ingen som helt vet, sier hun.

Kjøpmannen

Borgny er gift med kjøpmannen Kjell Erik. Sammen driver de nærbutikken, og nå koker det igjen.

For 10 år siden kom Sonja Lee til Filtvet og startet opp restauranten Villa Malla og satte i gang mange aktiviteter, som blant annet bryggebasaren på brygga i fjor. Nå ville hun leie hele brygga. Da begynte det igjen.

Borgny og Kjell Erik Kristiansen

Borgny og Kjell Erik Kristiansen

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Hva sier kjøpmannen sjøl?

– Det har vært dagens tema, så absolutt. Det er to sider av denne saken, to parter. Og jeg har hørt begge versjonene. Det er litt ubehagelig.

– Flagger du ditt eget ståsted som kjøpmann?

– Ja, jeg gjør det, og jeg ønsker basaren velkommen, men jeg tror det hadde vært best om vi hadde den sånn den var i fjor. Alle syns det var veldig hyggelig.

Velforeningen

Så dukker lederen av velforeningen Ellen Marie Litangen opp. Da er det betimelig å spørre henne; Lever "bygdedyret" på Filtvet?

– Nei! Men det må være lov å for befolkningen på Filtvet å mene at det er uhensiktsmessig av Hurum kommune å leie ut hele brygga vår til næringsvirksomhet.

Hvorfor krangler dere så fælt?

– Vi krangler ikke, men Filtvet Vel har brukt brygga siden 70-tallet til forskjellige arrangementer.

Her ligger altså stridens eple. Sonia Lee vil leie hele brygga, hver lørdag og søndag, hele sommeren. I fjor hadde hun bare en liten del. Og dermed går praten.

Hytteturisten

Anita Sylte

Hytteturist Anita Sylte

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Anita Sylte har hytte på Filtvet, og hva tror hun om "bygdedyrets" eksistens?

– Det kan kanskje virke som det lever, ja. Man følger jo med i lokalpressen og er i lokalbutikken, og blir kjent med folk, så man hører jo ting. Det er vel noen motpoler når det gjelder enkelte ting.

– Hvordan er det "bygdedyret" viser seg frem?

–Nei, det er vel gamle interesser og ting som ligger langt tilbake i tid, kanskje.

– Tror du de blir enige til slutt?

– Det må de jo, den ene eller andre veien. Så vi får se, sier Anita.

Naboen

Jeg bestemmer meg for å se nærmere på brygga og herlighetene som setter følelsene sånn i sving. I et nydelig hvitt trehus like ved brygga henger 95 år gamle Hans Låke over gjerdet..

– Lever "bygdedyret" på Filtvet, Hans?

– Ja, det gjør vel det.

Hans Låke

Nabo, Hans Låke

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Hva er det som skjer her?

– Det har vært litt klabb og babb. Sonia som driver der, og brygga som ligger der nede. Velforeningen er vel kanskje litt redd for at Sonia skal få kommandoen over brygga. Men den driften som er på Villa Malla er veldig bra.

– Kommer det til å ende godt?

– Det håper jeg, for det vil absolutt være det beste for hele stedet. Selv om det er litt gnisninger nå, så håper jeg at det jenker seg etter hvert.

Gründer og innehaver av restauranten Villa Malla, Sonja Lee, ønsket ikke å stille opp i denne reportasjen.