NRK Meny
Normal

–Allerede stor etterspørsel etter blyhagl

Norske våpenhandlere har allerede forhåndsbestilt jaktpatroner med blyhagl, i påvente av nytt regelverk for småviltjakt som ventes å tre i kraft i juli.

Bikkja venter under småviltjakta

BLYHAGL: Hagla kan fylles med blyhagl igjen når høstens småviltjakt starter.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Når de nye forskriftene kommer er daglig leder i Jaktdepoet i Drammen Idar Holm, forberedt på stor pågang fra jegere.

Idar Holm

Idar Holm har bestilt blyhagl som blir pakket og sendt ut til butikken allerede i mai.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Vi har bedt tre leverandører pakke ordre allerede i mai for etterspørselen forventes å bli stor. Så når det blir lov å bruke blyhagl kommer utvalget til å være ganske bra.

Les også: Håper å få bruke omstridte blyhagl allerede i høstens jakt

Ny forskrift fra juli i år

I februar vedtok Stortinget å tillate jakt med blyhagl igjen, med noen begrensninger som spesielt omfatter våtmarksområder. Men først skal det fastsettes nye forskrifter som for tida er på høring.

I en e-post til NRK skriver Miljødepartementet at de tar sikte på at en forskriftsendring skal tre i kraft i juli i år.

Idar Holm i Jaktdepoet sier blyhagl åpner nye muligheter for mange som vil jakte. Gamle hagler som ikke har vært i bruk på mange år kan komme til nytte igjen.

Jegere har jobbet i flere år for å få bruke blyhagl igjen

Allerede fra høstens småviltjakt får jegerne trolig bruke blyhagl igjen.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Ja, den gamle hagla som du for eksempel har arva etter bestefar, kan nå brukes igjen. De er best egna for blyhagl.

Ifølge Holm har jegerne ønsket seg blyhagl tilbake i mange år fordi det er det beste materialet å bruke for å drepe småvilt.

– Stor seier

Norges jeger- og fiskerforbund har ønsket og jobbet for å oppheve det generelle forbudet mot blyhagl i mange år, og informasjonssjef Espen Farstad sier det er mange som nå venter ekstra på høsten og jaktstart.

Espen Farstad, NJFF

Informasjonssjef i Espen Farstad, i Norges jeger- og fiskerforbund sier jegere i lang tid har jobbet for å få lov til å bruke blyhagl igjen.

– Vi er fornøyd, dette er noe jegere har jobbet for lenge så dette er en stor sier. Og når jeg reiser rundt til lokallag har jeg fått mange klapp på skulderen i det siste.

Norges jeger- og fiskerforbund har siden 2009 jobbet for at jegere igjen skal få bruke blyhagl i hagla under småviltjakt.

– Bly er et tungt materiale og bløtt, det har god drepeevne og som jegere er vi opptatt av at dyra skal lide minst mulig. Så blyhagl mener vi er best.

Forbudet mot blyhagl ble innført fordi det skadet natur og miljø. Det skal fortsatt være forbudt å bruke på skytebaner og i våtmarksområder og det er helt greit mener forbundet.

– Ja, det er greit, vi holder oss unna der det gjør skade og det er mest aktuelt og viktig at vi får bruke det på harejakt og til å jakte på skogsfugl og fjellrype blant annet.