NRK Meny
Normal

Tillitsvalgt: – Vi fikk hakeslipp

De tillitsvalgte i Hole er i sjokk etter at politikerne foreslo kutt på 70 millioner kroner. De hevder politikerne vil rasere tjenestetilbudet.

Formannskapet i Hole

Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet har flertallet i formannskapet i Hole. Det var mange tilhørere da de behandlet kuttforslaget onsdag.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

I et formannskapsmøte onsdag ble det klart at politikerne ønsker å kutte langt mer enn det rådmannen foreslo i sitt opprinnelige budsjett.

Hole ligger an til et underskudd på 50 millioner kroner i år, og kommunen må spare penger. I stedet for å dekke inn underskuddet over flere år, vil politikerne flertallspartiene Høyre, KrF og Frp kutte alt neste år. I tillegg vil de opparbeide seg en buffer på 20 millioner kroner.

I alt ønsker de altså å kutte 70 millioner kroner til neste år.

Vil ikke havne på Robek-lista

Politikernes største skrekk er å bli en Robek-kommune, slik som naboen Ringerike, forteller Høyres Fredrik Skarstein.

– Vi har fått presentert et budsjett. Hvis vi følger det, så havner Hole på Robek-lista før jul. Vi er kjent med de problemene Ringerike har hatt i mange år, så vi vil utfordre rådmannen til å se om det er mulig å unngå å bli en Robek-kommune, sier Skarstein.

Flertallspartiene innrømmer at de foreslåtte kuttene er store, og de vet ikke om det er mulig å klare det.

– Vi ønsker å snu steiner og se på alle muligheter. Kanskje er det noe vi gjør i dag som er fint å ha, men som vi samtidig ikke trenger, sier Skarstein.

Hvorfor er dere så redde for Robek?

– Robek gir oss ikke handlingsrom til å gjennomføre noen nødvendige investeringer.

Rådmann og tillitsvalgte reagerer

Å spare 70 millioner kroner for en kommune med et budsjett på litt over 300 millioner kroner er mye.

Selv rådmannen måtte flere ganger bryte inn og forsikre seg om at han hørte rett.

På benkeradene bakerst i samfunnssalen satt de tillitsvalgte. De kunne ikke tro det de hørte.

Ivar Lindseth og Une Selte

Tillitsvalgte Ivar Lindseth og Une Selte er sjokkerte over politikernes kuttforslag.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Jeg tror jeg kan svare for alle fagforeningene når jeg sier at vi sitter med et hakeslipp, sier Une Selte fra Fagforbundet og Fellesorganisasjonen.

Fagforeningene forstår ikke hvordan det skal kunne spares så mye i en så liten kommune. De mener det er bedre å havne på Robek-lista og bli satt under statlig administrasjon på grunn av underskudd på budsjettene.

– Jeg føler ikke at vi mister handlingsrom ved å bli en Robek-kommune. Anbefalingene fra Fylkesmannen, som har vært her for å informere, er stikk i strid med det politikerne nå legger fram, sier Selte.

– Raserer kommunen

Selte får støtte fra tillitsvalgt Ivar Lindseth i Tekna.

– Hvis dette blir gjennomført, kan vi bruke ord som rasering av kommunen. Mange vil føle usikkerhet. Politikerne tar lite hensyn til menneskelige verdier. De tenker kun på økonomien, sier Lindseth.

Om en uke skal et nytt budsjettforslag diskuteres før det sendes ut til høring. Først i midten av desember skal det vedtas.

Høyrepolitiker Fredrik Skarstein lover at de tillitsvalgte skal bli hørt i prosessen videre.