– Vi har vært veldig sinte

Unni Tobiassen Lie og Håkon Lie mistet sin sønn Benjamin etter en tabbe på Ringerike sykehus for fire år siden. Først nå har de fått en unnskyldning.

Benjamin Lie i sykesenga etter operasjonen

Benjamin Lie ble lagt inn på Ringerike sykehus for benbrudd, morgenen etter ble han funnet død.

Foto: Unni Tobiassen Lie (Privat) / NRK

Denne uken holdt foreldreparet foredrag sammen med tidligere toppleder i Vestre Viken, Ole Tjomsland, på en konferanse om pasientsikkerhet i Oslo. Det som til slutt forente partene var en unnskylding og et ønske om å formidle at dette må ikke skje igjen.

For ekteparet var det vanskelig å i det hele tatt tro på Tjomsland da han tok kontakt.

– Det har vært en prosess for å komme dit. Det var ikke noe vi bare jubla over første dagen, for vi var sinte på ham. Vi var veldig sinte på Ole Tjomsland og hele Vestre Viken som tilbød oss psykolog da vi kom med relevante spørsmål i forhold til hva som skjedde med Benjamin. Men vi synes også at han var modig som tok kontakt, forteller Unni Tobiassen Lie.

Sammen om pasientsikkerhet

Foreldrene Håkon Lie og Unni Tobiassen Lie stilte sammen på en konferanse om pasientsikkerhet denne uka.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Liten tenkepause

Hun og ektemannen valgte å tenke seg godt om før de gikk inn i dialog med Tjomsland.

– Etter å ha tenkt oss litt om så ville vi stille opp på dette her fordi vi tror at det er viktig å møte de som jobber på gulvet og møter pasientene.

– Er du fortsatt sint på ham (red.anm. Ole Tjomsland)?

- La meg si det sånn, vi er ikke enige om alt, men vi har hatt lange og gode samtaler og han har unnskylt seg. Han har også gått tilbake på en del av det som ble sagt og beklager nå i ettertid for hvordan de har behandlet oss.

Les mer om historien til Benjamin her:

– Foreldre kritikkverdig behandlet etter dødsfall

Ingen advarsel i Benjamin Lie-saken

Vanskelig sak

Ole Tjomsland som nå ikke lenger jobber for Vestre viken har altså kommet med en beklagelse overfor familien til Benjamin, men noen offisiell beklagelse fra Vestre viken har de aldri fått.

Til minne om Benjamin Lie

Benjamin Lie døde i september 2009 etter en sykehustabbe.

Foto: Brennpunkt

– Nei, det har vi ikke. Ole Tjomsland har gitt oss sin unnskylding, men nå er han ansatt et annet sted. Så vi har aldri fått noen offisiell beklagelse. Og en unnskylding er faktisk ganske healende for oss som pårørende.

Benjamins mor kaller det et lite under at alle tre denne uken kunne stå på samme podiet og fremme samme budskap om viktigheten av pasientsikkerhet.

– Det er lite under som har skjedd på disse fire årene. Vi er ikke enige om alt, men at vi kan stå sammen her i dag og ha fokus på pasientsikkerhet, og hvis vi kan gjøre noe sammen på det så får vi legge ned våpnene.

– Hva har denne prosessen gjort med dere som mennesker?

– Disse fire årene har gjort masse med oss. Det er nesten vanskelig å sette ord på det. Kanskje vi klarer å være litt mer romslige nå enn det vi klarte til å begynne med.

– Med unnskyldingen, har han fått deres tilgivelse?

– Ja, jeg føler at vi kommer ingen vei i livet uten å tilgi. Når vi møter noen som ønsker at ting skulle vært annerledes, og ønsker å gi oss en unnskyldning så er det dumt av oss å ikke ta imot det.

Ole Tjomsland

Ole Tjomsland, ønsket et samarbeid med ekteparet Lie, han startet med å be om unnskyldning for den dårlige behandlingen hele familien fikk.

Foto: Ole Tjomsland / NRK

Ole Tjomsland sier at han nå velger å se fremover, men at han er veldig glad for at ekteparet ønsket å delta. Han sier til NRK at saken har vært vanskelig også for ham, som personlig måtte svare helsemyndighetene for feilbehandlingen av pasienten og dårlig behandling av de etterlatte.