Hopp til innhold

– Vi har en klimakrise i dette landet, ikke en bompengekrise

MDGs Lan Marie Berg gikk hardt ut mot regjeringspartiene under mandagens folkemøte om bompenger. – Det er ikke god miljøpolitikk for byene våre, sa Berg om bompengeforliket.

Miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), mener det er viktig med en økning i bompenger for å bedre kollektivtilbudet i norske byer.

– Vi kan ikke akseptere de premissene som ligger til grunn for å redusere bompengetrykket. Vi vil øke bomavgiftene for å få penger til å redusere kollektivprisene, sa miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), mandag kveld

Det ble høy temperatur da folkemøtet om bompenger gikk av stabelen på Bragernes torg i Drammen.

Berg mener at det ikke er god miljøpolitikk å redusere bompengene. Det var ikke samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) enig i under debatten.

– Folk finner seg ikke i bompengenivået vi har lenger, og det er det vi nå tar tak i. Dette rammer vanlige familiers økonomi. Dere krever høyere bompenger for dem uten et reelt alternativ, sa Dale til Berg.

Folkemøtet ble ledet av NRKs Ingerid Stenvold, og var det siste av fem i forkant av årets valg. Også nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, og stortingsrepresentant Guri Melby (V) deltok i debatten.

Sammen med publikum møtte politikerne opp for å snakke om hvordan bompengepolitikken preger nordmenns hverdag.

Folkemøte

Mange møtte opp for å være vitne til folkemøtet i Drammen mandag kveld.

Foto: Azad Razaei / NRK

Har preget hele valgkampen

I Norge har spørsmålet om bompenger vekket sterke følelser under årets valgkamp.

I flere byer stiller bommotstanderne til valg, og både lokal- og rikspolitikere har diskutert bompenger gjennom hele våren og sommeren. Så høy temperatur har saken skapt at det holdt på å ende i regjeringskrise.

I tolvte time la Erna Solberg en bompengeskisse på bordet som samarbeidspartiene sa ja til. Skissen skulle føre til et lavere bompengetrykk.

Likevel gikk Venstre i Oslo ut og sa at de ønsker å heve bomsatsene i rushtiden. Dermed har debatten fortsatt. Dette utspillet måtte partiet forsvare under debatten mandag.

– Hvordan skal det kuttes i bompenger uten at det fører til vekst i biltrafikken? Det var forslaget fra Oslo Venstre et forsøk på å starte en debatt om, sa Melby.

Dale mener at det å øke rushtidsavgiften strider med avtalens intensjon, som er å dempe belastningen for bilistene.

– Hvis de får inn så store penger i rushtiden at det må bli en reduksjon resten av døgnet, kommer de ikke til å klare nullvekstmålet. Derfor går ikke Venstre sitt forslag, sa Dale.

Debatt

Debatten ble het mellom politikerne som deltok på mandagens folkemøte om bompenger og integrering.

Foto: Azad Razaei / NRK

– Dere har null troverdighet

Tajik kritiserte Fremskrittspartiet for å ha gjort for lite i løpet av sin tid i regjering. Hun mener partiet ikke har noe troverdighet når det kommer til bompengedebatten.

– Det har blitt tolv nye bommer hver eneste år de siste seks årene. Hvis du er så intenst imot bompengetrykket, så gjør noe med det. Det er jo du som sitter med ansvaret, sa Tajik til Dale.

Hun mener Dale nå handler for sitt eget partis del, ikke for folket som påvirkes av bompengepolitikken.

– Først da dere gikk ned på målingene, ikke da det ble en belastning for vanlige folk, ville dere gjøre noe med bompengetrykket, sa Tajik.

Dale mener på sin side at han nå handler, og at alt Ap gjør er å bøye av hver gang MDG fremmer nye krav.

– Vi kutter nå bompengene med 18 milliarder. Så da er spørsmålet: har Ap tenkt å stemme for bompengekuttet? Hittil har vi ikke sett noe annet enn at dere følger MDG hver gang, sa Dale.

Hadia Tajik

Nestleder i Ap, Hadia Tajik, mener at Fremskrittspartiet ikke har noe troverdighet i bompengedebatten.

Foto: Azad Razaei / NRK
Hvordan påvirker politikken i Norge folks hverdag?
I folkemøte om bompenger, møtes politikere og publikum i Drammen. Med fokus på det lokale, viser vi hvordan politiske valg preger nordmenns hverdag. 
Programleder er Ingerid Stenvold.

Hvordan påvirker politikken i Norge folks hverdag? I folkemøte om bompenger og integrering, møtes politikere og publikum i Drammen.