NRK Meny
Normal

– Vi er klare for å streike

– Hvis jeg må streike, så er jeg klar for det, sier lærer Live Braathen Ellingsen. Om få dager går fristen for tariffoppgjøret ut.

Live Braathen Ellingsen

På lærerværelset på Veiavangen ungdomsskole snakkes det mye om tariffoppgjøret. Lærernes ønske er å få mer tid sammen med elevene.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Lærer Live Braathen Ellingsen ved Veiavangen ungdomsskole i Mjøndalen er spent på hva som skjer den kommende uken. Det er få dager igjen til fristen i tariffoppgjøret går ut. Hun er villig til å streike for det hun står for.

– Vi ønsker mer tid til å være sammen med elevene våre og følge opp dem. Det er det som er saken vår, ikke «feriekampen» som mange tror.

Mens andre jobber 37,5 timers uke, jobber lærerne 43,5 timers uke i dag. De ekstra timene avspaserer de om sommeren når elevene har fri. KS har foreslått at arbeidsåret til lærerne skal utvides ved at arbeidsdagen deres skal bli kortere.

Les: Demonstrerte mot flere arbeidsuker

Streikevillig

Live Braathen Ellingsen

Lærer Live Braathen Ellingsen sier hun ofte planlegger undervisningen på kveldstid.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Live Braathen Ellingsen ser ikke hvordan arbeidsdagen hennes kan bli kortere. Ofte sitter hun og retter prøver etter at barna hennes har lagt seg. Klokka blir fort 2 før hun får kommet seg i seng. Hun ser at KS har et poeng med kortere arbeidsdager, men hun forstår ikke hvordan det skal la seg gjøre.

– Det er ikke helsemessig forsvarlig å jobbe til klokken 2 om natta, men det er topper innimellom der det er mye å gjøre.

Hun forteller om travle perioder med retting av prøver – og samtaler med elever og foreldre. Også bruker hun mye tid på å planlegge undervisningen.

– Jeg hadde ikke klart det innenfor en 8-16-jobb. Da hadde jeg ikke klart å være en god lærer, og jeg hadde ikke fått planlagt undervisningen min.

Fristen går ut om én uke

Fristen for å komme til enighet er natt til 1. mai. Læreren på Veiavangen er streikevillig.

– Hvis jeg må streike, så er jeg klar for det. For at jeg skal være en god lærer, ønsker jeg mest mulig lik arbeidstid som i dag. Da får jeg tid til å være sammen med elevene, sier Ellingsen.

KS ønsker ikke å kommentere saken nå. De viser til at når de sentrale forhandlingene pågår, er partene enige om å konsentrere seg om forhandlingene som foregår sentralt og mellom partene.

Les: Elevar slår ring rundt frustrerte lærarar