Hopp til innhold

– Verden må hjelpe Tyrkia

Tyrkere i Drammen opplever nattens mislykkede kuppforsøk som surrealistisk og skremmende. Semra Ugur, som driver matbutikk og er lokalpolitiker, mener dette vil føre landet i en enda mer udemokratisk retning.

Semra Ugur

Tyrkerne i Drammen vet ikke helt hva de skal tro om nattens kuppforsøk. De er likevel redde for at Tyrkias framtid ser enda mørkere ut etter hendelsene.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

I Drammen sitter Semra Ugur i kassa på dagligvarebutikken hun driver. I hele går kveld og natt har hun snakket med venner og bekjente i Tyrkia. Siden hun kom til Norge i 1980 har hun sett sitt andre hjemland blir stadig mer polarisert og urolig.

– Før var det enklere, selv om det var urolig da også. Da stod venstresiden mot høyresiden. I landsbyen jeg kommer fra måtte lærerne har politibeskyttelse fordi de hadde det ene eller andre politiske synet.

Hun er både overrasket og mistenksom etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia.

– Jeg trodde militæret hadde blitt såpass svekket etter president Recep Tayyip Erdoğans utrenskninger at dette ikke var mulig. Militæret har jo lovd å sikre et tydelig skille mellom religion og stat, men jeg trodde ikke de hadde makt nok til at dette kunne skje igjen.

Les også:

– Surrealistisk kupp

Ugur sier rett ut at hun mistenker det hele som et spill for galleriet. Hun synes kuppet virket dårlig planlagt og gjennomført med liten sannsynlighet for å lykkes.

Semra Ugur

Semra Ugur sier hun setter stor pris på det norske demokratiet, hvor religion først og fremst er en privatsak. Hun ønsker at Tyrkia ikke skal gå i en mer totalitær, religiøs retning.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Presidenten vil garantert bruke situasjonen til å foreta flere utrenskninger, mener hun. I 2013 tok Erdoğan det som en personlig seier da flere fra den militære eliten var blant 17 personene som fikk livstidsstraff, for å forsøke å styrte presidentens politiske parti AKP.

– Dette kan bli hans store sjanse til å få det udemokratiske landet han ønsker. I dag er det mange grupper som står mot hverandre. Det er diskusjoner om hvorvidt flere millioner syrere skal få statsborgerskap. Journalister blir kneblet, og samfunnet blir mer og mer preget av religiøse regler.

Og til forslaget til å innføre dødsstraff, kanskje spesielt myntet på kuppmakerne, har hun dette å si:

– Dødsstraff blir spesielt skummelt når en sterk leder som Erdoğan kan bruke det som et instrument for å bli kvitt folk. Jeg frykter for Tyrkias framtid, og håper alle land i verden nå vil hjelpe det tyrkiske folk til å få et ekte demokrati, sier Ugur.