NRK Meny
Normal

– Vi lar oss ikke knekke

Selv om Eskil Pedersen gir seg som AUF-leder til høsten, vil han besøke sommerleiren neste år når den igjen skal være på Utøya.

Utøya 2014

– Fint og sterkt å være tilbake, sier Eskil Pedersen om besøket på Utøya fredag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I dag avsluttet AUF sin sommerleir på Gulsrud. Besøket på Utøya på fredag var et av høydepunktene for Eskil Pedersen, som ledet sin siste sommerleir.

Ballongslipp Utøya 11. juli

69 ballonger ble sluppet opp i lufta på minnemarkeringen etter 22. juli.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Fredag var en helt spesiell dag for da besøkte vi Utøya. Det var både sterkt og fint å gjøre det, med en veldig fin minnemarkering.

– Etterpå hadde vi en debatt om ekstremisme, noe som var symbolsk og flott. Å snakke om ekstremisme på en sommerleir til AUF er selvfølgelig sterkt, følelsesmessig. Men først og fremst veldig fint, sier han.

– Fotball-VM blekner i forhold

Det har vært mye praktisk lederen av Norges største ungdomsparti har måttet håndtere under de dagene. Pressedekningen av leiren, deltakelse i aktiviteter og organisering av arrangementet som sådan.

Etter minnemarkeringen på Utøya hadde vi en debatt om ekstremisme, noe som var symbolsk og flott.

Eskil Pedersen / AUF-leder

– Jeg opplever nok disse dagene litt annerledes enn mange andre, ettersom jeg jo jobber mye under sommerleiren. Men underholdningsmessig var det et høydepunkt å være med i en karaokekonkurranse, som jeg pleier, forteller den nå 30 år gamle ungdomspartilederen.

Dessuten er fotball-VM rene løkkefotballen sammenlignet med det balloppgjøret AUF-erne har på gressmatta ved Tyrifjorden, ifølge ham.

– VM i Brasil blekner nok i forhold til det vi har gående på leiren vår. Men det er fortsatt politiske verksteder og ulike aktiviteter som også får plass. Det handler om å ha forskjellige ting å gjøre, enten det er vennskapelige konkurranser eller snekring av ny politikk.

Debatt ekstremisme

Symbolsk debatt om ekstremisme etter besøk på Utøya.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Tar øya tilbake neste sommer

Pedersen har bestemt seg for å gi seg som AUF-leder til høsten. Men når det rykker i sommerleirfoten neste sommer er planen klar.

– Neste års sommerleir blir spesiell fordi den er på Utøya i sin helhet. Det er noe med å kunne dra ut dit og se at AUF-erne fortsetter. Mange av oss har kjempet for at AUF ikke skulle knekke etter det vi opplevde, men reise seg igjen. Det ser vi her nå i år. Og det blir flott å kunne være til stede og oppleve det på Utøya neste år, og det gleder jeg meg til.

Pedersen sier han er helt trygg på at AUF kommer til å være sterk i årene framover.

Den voksne ungdomspolitikeren var på gråten flere ganger under sin siste tale som AUF-leder på sommerleir på torsdag.

– Det var veldig fint, fordi det er et takknemlig publikum. Og det er god stemning og det er det gøyeste man gjør som AUF-leder. Så var det selvfølgelig vemodig fordi det er siste gang man åpner en sommerleir, og det er noe helt spesielt.

Mange av oss har kjempet for at AUF ikke skulle knekke etter det vi opplevde, men reise seg igjen. Det ser vi her nå i år.

Eskil Pedersen / AUF-leder
 Vi skal være en spydspiss mot konservative miljøer

Se utdrag fra talen til den avtroppende AUF-lederen.