Normal

– Var bevisst da han drepte

Den drapstiltalte 39-åringen var bevisst da han begikk drapet på sin samboer. Det er konklusjonen til de sakkyndige som forklarte seg i retten i dag.

Anne Lill Ørbeck og Terje Tørrisen

De sakkyndige har konkludert med at tiltalte var bevisst da drapet skjedde, men anfører en liten tvil.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Rettssaken mot mannen som står tiltalt for å ha drept samboeren sin i Nedre Eiker i april i fjor, gikk i dag inn i sin tredje dag. Rettsforhandlingene ble avsluttet etter lunsj, fordi den tiltalte ikke var i form.

Les: Tiltalt for drap på samboer

I dag la de sakkyndige, Anne Lill Ørbeck og Terje Tørrisen frem sin konklusjon for retten.

De to har tidligere konkludert med at den tiltalte ikke kan ha vært bevisstløs da han drepte samboere sin, slik forsvarer Mette Yvonne Larsen hevder.

Målrettede handlinger

Spesialist i psykiatri, Terje Tørrisen, sier at deres konklusjon er at drapstiltalte ikke har vært bevisstløs på grunn av affekt, men at de ikke er 100 prosent sikre.

Terje Tørrissen

Spesialist i psykiatri, Terje Tørrisen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Klinisk psykolog Anne Lill Ørbeck og psykiater Terje Tørrisen mener den tiltalte har vært bevisst, fordi han har handlet målrettet og rasjonelt.

Tiltalte har fortalt at han husker han sparket sine samboer i hodet, men at det deretter er helt svart, fram til han finner seg selv stående over henne og forstår at hun er død.

De sakkyndige mener at han i perioden han ikke husker, gjorde ting som krever så stor tankekraft at han ikke kan ha vært bevisstløs. Det at han snakket med parets felles barn, og ba barnet gå opp på soverommet og se på TV, det mener de sakkyndige var en så rasjonell handling, at han var bevisst da drapet skjedde.

Men de har likvel anført at det er en tvil, som Tørrisen kaller akadademisk tvil. Da han i retten i dag ble bedt om å å angi hvor sikker han var på at de har konkludert riktig, sa han " Jeg vil vel si en 80 til 90 til 95 prosent sikker".

Dette er en tvil Mette Yvonne Larsen mener bør komme tiltalte til gode.

– Mye tyder på bevisstløshet

Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier tvilen burde være større hos de sakkyndige.

– Mitt syn er at det er ting som tyder på at han var bevisstløs. Dette er en mann som var deprimert i tiden for handlingen, han sier at han ikke husker noen ting. Mange som har møtt ham i tiden før og etter drapet oppfattet han som en helt annen person enn han var tidligere. Jeg mener også at det er ting som tyder på at relasjonen har ført til at han ikke gjorde det han er tiltalt for med viten og vilje.

Hun sier at det har vært tilfeller tidligere hvor det har blitt slått fast at personer har vært bevisstløse uten at de har vært ruspåvirket, og derfor sluppet straffereaksjoner. Hun mener dette er et slikt eksempel.

Mette Yvonne Larsen

Forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Det som er det spesielle i den saken her er at det er en oppegående tidligere ustraffet mann som nylig hadde fått jobb i en barnehage, som plutselig begår en sånn handling.

– Bevisstløshet er noe som skal utelukke straff, og som skal være forbeholdt situasjoner hvor det faktisk stemmer at personen ikke husker det vedkommende gjorde og ikke var klar over konsekvensene, sier Larsen.

Var ikke seg selv

Det ble i går ført en rekke vitner. Blant annet forklarte flere venner og tidligere kolleger av tiltalte at han ikke var seg selv i dagene før drapet.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener den tiltalte var bevisstløs på grunn av affekt, og at dette skyldtes store belastninger i det beskrives som et turbulent forhold.

38-åringen erkjenner å ha drept sin samboer

En 39-åring står tiltalt for å ha drept sin samboer i Krokstadelva i fjor.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Døde av kvelning

Det var i april i fjor at en 42 år gammel kvinne ble funnet død i en bolig i Krokstadelva.

Kvinnens samboer ble kort tid etter pågrepet i nærheten uten dramatikk, og ble senere tiltalt for drap.

Obduksjonsrapporten viste at kvinnen døde av kvelning som følge av at et skjerf ble strammet rundt halsen hennes. Ifølge tiltalen skal mannen, som er fra Nedre Eiker, ha sparket kvinnen flere ganger og stukket henne flere ganger med en kniv.

Mannen erkjenner de faktiske forhold, men han kan ikke huske å ha drept den 42 år gamle kvinnen. Han nekter derfor straffskyld.

Les: Drapstiltalt nekter skyld

Prosedyre i morgen

Det var meningen at dokumentasjon i form av tekstmeldinger og Facebook-meldinger skulle legges fram for retten i dag.

Forsvareren ba imidlertid om at rettsmøtet ble avsluttet til lunjs i dag, fordi den tiltalte ikke var i form.

Meldingene vil derfor bli lagt fram i morgen. Da skal også aktor Håvard Skallerud og forsvarer Mette Yvonne Larsen føre sine prosedyrer.