Normal

– Valget må i gang

Men Lavrans Kierulf innrømmer at det blir krevende å drive valgkamp etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

- Det blir ingen vanlig valgkamp i år, sier Nicoline Bjerge Schie og Lavrans Kierulf.

- Det blir ingen vanlig valgkamp i år, sier Nicoline Bjerge Schie og Lavrans Kierulf.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

FrP-politiker Lavrans Kierulf er preget etter terroraksjonen på Utøya. Nicoline Bjerge Schie, leder i Drammen AUF, er Kierulfs kjæreste, og én av de som kom fra terroren på Utøya med livet i behold.

Mens dramaet pågikk, satt Lavrans Kierulf i bilen på vei mot Utøya, og mottok fortvilte tekstmeldinger fra kjæresten.

Nå innrømmer FrP-politikeren at det blir tøft å starte opp valgkampen.

– Jeg skal ikke legge skjul på at det blir krevende, men samtidig så har jeg ikke noe valg. Verden må gå videre, og valgkampen må i gang, det er et ansvar vi politikere har.

Håper på mest mulig normal valgkamp

Kierulf er klar på at det som har skjedd kommer til å prege valgkampen. Han tror at sakene som diskuteres, og den politiske retorikken som brukes, nok blir som vanlig, men at politikerne kommer til å være høfligere mot hverandre.

– Det er veldig viktig at vi klarer å ta de samme sakene opp til debatt, som om ingenting hadde skjedd. Hvis vi skyver saker under teppet, så har denne terroristen vunnet. Så vi bør fokusere på å ta de samme debattene som vi ville gjort før den 22. juli, sier han til NRK.no.

Siden det er kommunevalg, håper Lavrans Kierulf at man klarer å holde de lokale debattene i fokus, og at valgkampen ikke domineres av de store riksspørsmålene.

I Drammen er de fleste partiene enige om å ikke starte diskusjonen rundt de store valgkampsakene før Arbeiderpartiet er klare. I følge Kierulf starter dermed valgkampen i Drammen først etter den nasjonale minnemarkeringen 21. august. Men da er det også viktig å komme raskt i gang.

– Vi har jo et håp om at valget i år skal ha tidenes høyeste valgdeltakelse, og en forutsetning for det er at vi har en ordentlig valgkamp der vi viser forskjellen mellom partiene. For å få til det er det viktig at vi kommer i gang så fort alle er klare.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nicoline Bjerge Schie og Lavrans Kierulf

Lavrans Kierulf fikk desperate tekstmeldinger fra kjæresten under Utøya-massakeren.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Arbeiderpartiet vil få sympatistemmer

De siste ukers meningsmålinger viser en framgang for Arbeiderpartiet. Kierulf er ikke i tvil om at AP vil få flere stemmer på grunn av det som har skjedd.

– Det er jeg helt sikker på. Samtidig pleier jeg å si at for demokratiet sin del, så er det bedre at folk stemmer, enn at de sitter hjemme i sofaen.

Kierulf er også sikker i sin sak når han snakker om hvilke saker som kommer til å prege valgkampen i Drammen.

– Spørsmål rundt det flerkulturelle Drammen er et spørsmål det er vanskelig å komme unna i denne valgkampen. Men også eldreomsorg, skole og ikke minst byutvikling kommer til å prege de politiske debattene.

Men Kierulf er klokkeklar på at han håper ingen slår politisk mynt på det som har skjedd.

– Det politiske miljøet er såpass redelige, at jeg håper og tror vi unngår det, og det er så langt ingenting som tyder på at noen kommer til å gjøre det heller.

Skal prøve å være aktiv

Når valgkampen nå starter opp, så er Lavrans Kierulf klar til å gjøre en innsats. I tidligere valgkamper har han jobbet 12 til 15 timer i døgnet. Ambisjonen er ikke mindre denne gangen.

– Jeg skal prøve å være så aktiv som jeg orker å være, men det er klart at dette blir tøffere enn det har vært ved tidligere valgkamper. Men jeg står på tredjeplass på lista i Drammen, og på fjerdeplass på fylkestingslista, og det forplikter. Jeg må bare bite tenna sammen, avslutter FrP-politikeren.