NRK Meny
Normal

– Usedvanlig kynisk

Aktor ber om seks og fire års fengsel for de to kvinnene som er tiltalt for grove tyverier og bedragerier over hele Østlandet.

Overvåkningsbilder Magasinet Drammen
Foto: Overvåkningsbilder fra Magasinet, Drammen.

Det kom frem i aktors prosedyre om straffeutmåling i Drammen tingrett i dag. Han mener kvinnene er skyldig i alle tiltalepunktene. I utgangspunktet foreslo aktor syv og fem år i fengsel for henholdsvis den eldste og den yngste kvinnen, men ga ett års strafferabatt for tilståelse.

Aktor Ole Jacob Garder beskriver ranene som alvorlige.

– De har konsekvent valgt gamle, forsvarsløse mennesker, især kvinner, som ofre. Det er usedvanlig kynisk og utkrøpent, mener han.

I sin prosedyre la han vekt på at lommetyveri kan være traumatisk for ofre.

– Man kan si, hvor farlig kan det egentlig være? Svaret på det synes jeg vi fikk godt belyst fra vitnene. Dette går skikkelig inn på folk. Det er en integritetskrenkelse.

Les også: Vi var her for å stjele
Les også: Tror ektemannen og datteren også er involvert

– Bevisene er ikke verifiserte

Kvinnene er tiltalt både for selve tyveriene, og for at de skal ha vært en del av en organisert kriminell gruppe. Forsvarer for den eldste kvinnen, Thomas Klevenberg, forklarte i sin prosedyre at han synes bevisene for at kvinnene skal ha vært en del av organisert kriminalitet, er for svake.

– Jeg har aldri vært med på at man legger frem ikke-verifiserte opplysninger fra andre land og sier at det er nok som bevis. Det blir spennende å se hvordan retten vurderer de opplysningene.

Klevenberg sier det er belastende for kvinnene å bli omtalt som kyniske.

– De kjenner seg ikke igjen i den beskrivelsen. De reagerer sterkt på at politiet mener de er en del av et større kriminelt nettverk.

Spanet på eldre mennesker

Kvinnene, som kom til Norge fra Frankrike, spanet på eldre mennesker og lurte fra dem lommebøker og bankkort. De har erkjent tyveriene, men nekter for å være medlemmer av en organisert kriminell gruppe, slik politiet mener.

Tyveriene skal ha vært lommetyverier av personer på offentlige steder, og tyverier fra minibanker etter å ha fått tak i pinkodene til de stjålne bankkortene. I tillegg skal de stjålne bankkortene ha vært brukt i blant annet klesbutikker for å kjøpe varer for høye summer.

Dommen er ventet i slutten av neste uke.