NRK Meny
Normal

– Unge fotballdommere for uerfarne og dårlige

Mjøndalen-trener Vegard Hansen mener tempoet i førstedivisjon er for høyt til at unge dommere kan bruke den som treningsarena.

Gult kort 98063126
Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

– Dommerne er unge, kanskje bare i 20-årene, og ikke ferdig utviklet. Det er talentfulle dommere forbundet satser på, og de får bruke denne divisjonen som utviklingsarena. Det gjør at nivået på dømmingen er varierende, og de gjør feil, sier Vegard Hansen.

Mjøndalen-trener Vegard Hansen

Mjøndalen-trener Vegard Hansen mener de ser litt for ofte at dommerne gjør feil.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Bakteppet er hendelsen i kampen i Mjøndalen sist søndag, der dommeren glemte å utvise en spiller etter at han hadde fått to gule kort. Dommeren lot ham spille i flere minutter før han plutselig kom på at spilleren skulle ut. Mjøndalen-treneren mener likevel det ikke er denne hendelsen som gjør at han nå tar bladet fra munnen.

– Dette er en frustrasjon som har bygget seg opp over tid, ikke bare hos oss, men i hele førstedivisjon over flere år. Vi er ikke spesielt rammet, det skjer med alle lagene. Men det skjer litt for ofte her i førstedivisjon, fordi dommerne er ustabile.

Les også:

Må utvikle seg

Dommersjef i fotballforbundet, Rune Pedersen, er ikke enig i at dommerne i førstedivisjon er for unge og dårlige. Han sier forbundet gjør mye for å følge opp yngre dommere.

Rune Pedersen

Dommersjef Rune Pedersen synes det er en bra miks mellom unge og erfarne dommere i førstedivisjon.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Dette er dommere som har prestert veldig bra. Og for dommere, som for spillere, må de dømme på høyt nivå for å utvikle seg. Det er samme filosofi som mange trenere bruker, sier Pedersen.

Han mener kritikken fra Mjøndalen-treneren er for unyansert.

– Vi har en del unge dommere, men vi har også en stamme av eldre erfarne som har dømt i mange år. Etter vår mening har vi en fin miks av unge dommere og de mer erfarne, sier dommersjefen.

Han mener hendelsen i Mjøndalen var uheldig, men at det er et uhell som kan skje den beste.

– Men vi lytter til alle innspill, og forsøker å følge opp unge dommere så godt som mulig, etter kamper, ved kurs og ved dommersamlinger.

Kald skulder

Men Mjøndalen-treneren er ikke helt enig med dommersjefen.

– Når han snakker om erfarne dommere, må jeg sjekke etter i papirene mine. Jeg kan ikke si vi har sett mange av dem. Og hvilke evalueringer og diskusjoner dommerne har seg imellom er i hvert fall ikke noe vi får ta del i. Snarere tvert om. Når vi etter kampene innimellom har behov for å ta opp ting med dommeren, blir vi ofte møtt med en kald skulder, og det er også en del av problemet, sier Vegar Hansen.

Viktige kamper

Christian Michelsen

Kristiansund-trener Christian Michelsen mener det må brukes erfarne dommere i de aller viktigste kampene.

Foto: Roar Halten / NRK

Ikke alle førstedivisjonstrenere er på linje med Hansen. Trener for Hønefoss Ballklubb, Rune Skarsfjord mener det er viktig at det rekrutteres nye dommere.

– Førstedivisjon er en utviklingsarena for spillere og dommere. Det er en viktig investering, sier Skarsfjord.

Det er Kristiansund-trener Christian Michelsen enig i, og vil ikke kritisere de unge dommerne.

– Men fotballforbundet må være sitt ansvar bevisst, og passe på å sette opp erfarne dommere i de kampene som har virkelig stor betydning for lagene det gjelder. Noen ganger kjempes det om mer enn bare poeng, for eksempel i kvalifiseringskamper til opp- eller nedrykk. Da kan en feil dommeravgjørelse ha dramatiske konsekvenser for lagene, sier han.