– Tsjekkerne er ren bonus

Strømsgodset har full kontroll på budsjettet og har allerede nådd den økonomiske målsettingen for spill i Europa.

Erik Espeseth, daglig leder i Strømsgodset

Erik Espeseth sier hovednøkkelen til den økonomiske suksessen er å jobbe som en nøktern utviklingsklubb.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Sponsorbudsjettet er mer eller mindre i mål og på publikumssiden ser det bra ut.

Det sier daglig leder i Strømsgodset, Erik Espeseth. Han karakteriserer svaret som «kjedelig» og «det samme gamle». Og det er kanskje også sant. Faktum er at Strømsgodset har god kontroll på økonomien og de har hatt det en stund.

Koster penger

Spillersalget man har budsjettert med er i mål ved salget av Martin Ødegaard, og i Europa har man også nådd den økonomiske målsettingen.

– I Europa budsjetterer vi hvert år med én runde. Så det kan vi vel da si «check» på. Nå venter tsjekkerne og sånn sett er det bonus, sier Espeseth.

– Hvor lukrativt er spill i Europa for Strømsgodset?

– Mange tenker jo at det er mange mange millioner som står på spill. Det er det jo for så vidt når man kommer til et gruppespill. I innledende runder er det veldig avhengig av reisekostnader og det ligger ikke de voldsomt store summene på inntektssiden i kvalifiseringsrundene.

Strømsgodset mot Jablonec

I 2013 røyk Strømsgodset ut mot Jablonec i Europaliga-kvalifiseringen. I år venter også tsjekkisk motstand, i Mlada Boleslav.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Et eksempel er Strømsgodsets motstander i første kvalifiseringsrunde, FK Partizani. Da måtte drammenserne ta turen til Albania.

– Vi kunne jo tatt rutefly, men da måtte vi hatt en eller to mellomlandinger hver vei og brukt nesten en dag på å reise. Det er kanskje greit når man er supporter, men når man skal ha en optimal oppladning så er det greit å ha et eget fly. Og sånn sett så koster jo det penger, sier Espeseth, før han legger til:

– Men vi budsjetterte med én runde og gikk i pluss på den runden. Så fokus nå er på det sportslige og det å ta seg videre.

– Henger sammen

Uansett avhenger ikke budsjettet til klubben av suksess utenfor landegrensene. Da Norges Fotballforbund i mai oppsummerte status for klubbøkonomien i toppfotballen, fikk Godset nok en gang et solid klapp på skulderen.

– Vi setter stor pris på det, og det kommer ikke av seg selv. Poenget er at hvis man i fotballverden driver godt økonomisk, så betyr det også noe positivt for omdømme. Og har man positivt omdømme, så har man igjen større muligheter på sponsorpenger. Det henger sammen, sier Espeseth.

– Det korte svaret er at vi er en nøktern utviklingsklubb som ikke bruker penger vi ikke med rimelig grad av sikkerhet har kontroll på, forteller Espeseth og legger til:

– Nils Arne Eggen sa vel en gang i tiden at «innskuffen må være litt større enn utskuffen». Det høres enkelt ut, men er ikke nødvendigvis det.