– Ta måltidene tilbake

Mange familier spiser sjeldent frokost eller middag sammen, og det gjør det vanskeligere å oppdage at barn og unge har spisevegring, mener eksperter.

null

Mange barn kan holde spisevegringen sin skjult lenge fordi familiene ikke møtes ved middagsbordet, ifølge eksperter.

Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

– Ungdom klarer ikke å bli friske uten hjelp og støtte fra foreldrene sine. Da er det viktig at foreldrene forstår hva de står overfor og hva de kanskje kan hente ut av seg selv for å klare å holde ut i kampen, sier familieterapeut Monica Sætherdalen.

I et litt slitt møterom hos barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Drammen sitter tre unge tenåringsjenter sammen med familiene sine.

Hit kommer familier får å få hjelp når et av barna har fått store spiseforstyrrelser og kiloene raser av i rekordfart.

Synne Molberg og Vibecke Løvåsdal

Teamleder Synne Molberg og overlege Vibecke Løvåsdal ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Drammen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

​Til ungdomsenheten var det i fjor 60 stykker innom for behandling av spisevegring, enten det er anoreksi eller bulimi. 16 av dem var så dårlige at de ble innlagt på barneavdelingen på Drammen sykehus.

– Ha felles måltider hver dag

Mange barn kan holde spisevegringen sin skjult lenge fordi familiene ikke møtes ved middagsbordet, ifølge eksperter.

Teamleder Synne Molberg og overlege Vibecke Løvåsdal ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ber nå foreldre i en stresset hverdag om å ta måltidene tilbake.

– Det er viktig å holde på det, og ikke ha det så travelt at man ikke har tid til å samles. Når man samles og skal spise et måltid, så ha det hyggelig. Ikke vær så opptatt av hva måltidet inneholder, og man kan spise mer, sier Molberg.

– Jeg tenker det er viktig å i hvert fall ha noen felles måltider hver dag. Å samles minst en gang, og at ikke alle står ved benken og lager sitt eget og kanskje utvikler sine egne, sære kosthold. Vi har jo hørt om familier hvor ingen har spist samme middag, sier Løvåsdal.

Flerfamilie-terapi ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Drammen

Hos barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Drammen kan familier gå i terapi sammen med sine unge som sliter.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Vanskelig med pubertet

For det er stadig flere unge som sliter, ifølge ekspertene.

– Jeg tenker at det avspeiler en generell samfunnsutvikling hvor det er mye fokus på sunnhet, kropp og prestasjon. At man skal prestere og få det til på mange områder, sier Løvåsdal.

Teamleder Molberg påpeker at det er en rekke faktorer som spiller inn når unge blir rammet av en spiseforstyrrelse.

– Pubertet for eksempel, det å gå fra barn til å skulle bli voksen, at kroppen utvikler seg. Det kan være ulik type strev som de kan oppleve, som mobbing og endring i livssituasjon, sier hun.

Perfeksjonister er utsatt

Noen er mer utsatt for å få spiseforstyrrelser enn andre, for eksempel dem med perfeksjonistiske trekk, ifølge overlege Løvåsdal.

– Hvis personligheten er sånn at nest best ikke er godt nok, men at det må være helt perfekt og strøkent, så vil nok det gjøre deg mer utsatt enn hvis du tar det litt mer som det kommer.

Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Drammen (BUPA)

BEHANDLING: Hit, til barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Drammen, får familier hjelp når et av barna har fått store spiseforstyrrelser.

Foto: Anette Skafjeld / NRK