NRK Meny
Normal

– For de etterlatte har det i realiteten ikke vært noen oppfølging

Drammen kommune får sterk kritikk fra de pårørende og etterlatte etter Utøya-massakren. – Folk er skuffa og fortvila, sier Hilde Knudsen som selv har to sønner som overlevde tragedien 22.juli.

Hilde Knudsen

Hilde Knudsen mener det er Drammen kommunes ansvar å oppsøke pårørende og etterlatte etter Utøya-tragedien, ikke omvendt.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Tilbakemeldingene fra de pårørende er skremmende, sier Knudsen til NRK.no.

I Drammen er det fem familier med barn som overlevde skytingen. I tillegg var det to ungdommer fra Drammen som ble drept. Knudsen har vært i kontakt med både de etterlatte og de pårørende.

– For de etterlatte har det i realiteten ikke vært noen oppfølging. Kommunen har ikke tatt kontakt. I stedet er det pårørende og etterlatte som selv har måttet oppsøke psykologer og andre miljøer. Drammen kommune har ikke vært der slik de lovte oss dagen etter massakren på Utøya, sier Knudsen.

– Mye fortvilelse i foreldregruppa

Hilde Knudsen forteller at de mange løftene om hjelp og oppfølging som ble gitt etter Utøya- tragedien nå oppleves som ekstra tomme.

– Det føles vondt å måtte bruke krefter på å komme gjennom apparatet når man egentlig ikke har noen krefter å bruke på det. Det er ganske mye fortvilelse ute i foreldregruppa, både hos etterlatte og pårørende.

Hilde Knudsen er tydelig på at det er kommunens ansvar å oppsøke folk, ikke motsatt.

– Vi vet egentlig ikke hva vi trenger. Vi har opplevd at ungene våre har vært i en krigssituasjon. Folk som sendes i krigen blir både trent og debrifet. Verken vi eller barna våre har fått trening eller debrifing.

– Opplever at ting ikke skjer

Knudsen forteller at hun har vært kontakt i en av mødrene til de drepte fra Drammen. Vedkommende var så fortvilet over Drammen kommune at hun så seg nødt til å ta kontakt med fylkesmann Kirsti Kolle Grøndahl for å få hjelp.

– Enkelte har gjort det, ja. Fordi de opplever at ting ikke skjer. Det virker som om kommunen ikke skjønner hva disse ungdommene har vært gjennom og hva vi som foreldre har vært gjennom.

– Hva slags forventninger har du til Drammen kommune?

Styreleder Ingar Pettersen trekker seg fra vervet

Kommunaldirektør for helse- og omsorg i Drammen kommune, Ingar Pettersen.

Foto: NRK

– Jeg har en forventning om at kommunen tar kontakt med hver enkelt av, og at hver og én får én kontaktperson som kjenner vår historie, som kan komme med forslag til tiltak og som kan følge oss videre.

– Tar kritikken høyst alvorlig

Ingar Pettersen er kommunaldirektør for helse- og omsorg i Drammen kommune. Han reagerer slik.

– Vi tar denne kritikken høyst alvorlig, og vi jobber videre med de planene som allerede er lagt. Jeg er sikker på at vi skal få til en god oppfølging av de pårørende og etterlatte etter Utøya-tragedien.