– Skolestart er en veldig sårbar periode

DRAMMEN (NRK): Psykolog blir kontaktet av elever som gruer seg til skolestart, og som opplever at presset er stort. Én av fire elever dropper ut av videregående skole.

Drammen videregående skole

Ved Drammen videregående skole gjør man nå tiltak for å forhindre at nye elever faller fra.

Foto: Johanna Hauge / NRK

Lene Berggraf, Psykolog for skolehelsetjenesten i Drammen kommune

Berggraf anbefaler elevene om å være rause med seg selv.

Foto: Johanna Hauge / NRK

– Det å begynne på noe nytt ved skolestart er en veldig sårbar periode. Vi har lyst til å høre til, vi har lyst til å finne vår plass og så har vi lyst til å bli akseptert for den vi er, sier psykolog for skolehelsetjenesten i Drammen kommune, Lene Berggraf.

Snart starter skoleåret, og mange elever syntes det er tøft å starte opp på videregående skole.

– Jeg gruet da jeg skulle begynne på videregående i hvert fall, sier én av jentene i en gjeng NRK møter på en kafé i Drammen.

– Jeg kom i en klasse hvor jeg ikke kjente noen. Da syntes jeg det var litt ekkelt å være der. Å ikke ha noen å snakke med. Men det blir jo bedre da. Nå trives jeg veldig godt, fortsetter hun.

En trygg overgang

For at overgangen til videregående ikke skal bli så stor har Drammen videregående skole, sammen med skolehelsetjenesten, satt i gang tiltak.

Kristine Novak, rektor ved Drammen Videregående skole

Novak sier de er nødt til å ta det på alvor at alle 1300 ungdommene skal ha det bra.

Foto: Johanna Hauge / NRK

– Vi gjør det vi kan for at de skal få en trygg overgang. Vi har et slagord som sier at «inkludering av alle og gode relasjoner mellom alle, det er grunnmuren for all læring», sier rektor ved Drammen Videregående skole, Kristine Novak.

– Da har vi særskilt satset på 1.-klassene. Det betyr at vi sikrer at alle blir kjent og trygge i klassen. De er sammen fire stykker i «medansvarsgrupper». Og så er de sammen noen uker før det rullerer. Det tenker vi gjør at alle får noen de kan være sammen med, legger hun til.

Opplever stort press

Psykologen forteller at mange som starter på videregående kommer innom henne i perioden rundt skolestart. De gruer seg og opplever at presset er stort.

– Noen kjenner det veldig i forhold til karakterer. Noen opplever gjerne mer sosialt press. Noen kjenner press på hvordan de skal se ut og andre kjenner nok også at de står i fare for å falle litt utenfor, sier Berggraf.

– Når det er 1300 ungdommer er vi nødt til å ta det på alvor at alle skal ha det godt, forklarer Novak, som forteller om flere tiltak:

– Vi har mottakssamtaler hvor de i disse dager får brev hjem med invitasjon til samtale med kontaktlærer, der de også har med foreldrene sine. Det er også en måte å bli kjent med skolen på.

Psykologen har følgende tips til elevene.

– Det handler egentlig om å ta litt vare på seg selv og huske litt på hvem man er. Prøv å være raus med deg selv, avslutter Berggraf.