NRK Meny
Normal

– Skisenteret er dobbeltmoralsk

Løssnøkjører reagerer sterkt på hvordan ledelsen ved Hemsedal skisenter har valgt å uttale seg etter skredulykkene i Hemsedal.

Skogshorn

Torsdag denne uka omkom en mann etter et ras i dette området, Skogshorn i Hemsedal.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det er ingen ting som er tristere for oss som er glad i å kjøre på ski i fjellet, enn å høre at folk blir tatt av ras. Det er en tragedie for alle involverte, sier løssnøkjører Anders Lundell.

Anders Lundell

Anders Lundell lar seg provosere av uttalelsene til Hemsedal skisenter.

Foto: Privat

Han har latt seg irritere over holdningene til ledelsen i Hemsedal skisenter, som i flere omganger har presisert at de ikke har ansvar for de som velger å kjøre utenfor løypene.

– Jeg reagerer ganske kraftig på hvordan Hemsedal skisenter velger å uttale seg i etterkant av slike hendelser. Det er åpenbart at skisenteret bruker store ressurser på å markedsføre seg som et sted som er veldig bra for oss som liker løssnø. Men når det kommer en ulykke velger de å fraskrive seg alt ansvar, og nærmest si det er en uønsket aktivitet å kjøre i løssnø.

– Det er jo klart at en stor andel av oss som kommer til Hemsedal hver helg, gjør det for å kjøre i løssnø.

Forskjellige steder å kjøre i løssnø

Lundell poengterer at det å kjøre i løssnø ikke bare betyr å sette utfor farlige fjellsider og stupbratte heng.

– Det er veldig stor forskjell på hvor man velger å kjøre offpist, særlig i Hemsedal. Hemsedals største styrke er at det finnes mange muligheter for offpistkjøring. Det finnes også mange områder hvor det ikke er fare for snøskred, fordi det ikke er bratt nok terreng. Det er likevel kjempefint å kjøre ski der, sier Lundell.

Han kan fortelle at det er svært ulike skiglade personer som er å finne utenfor løypene.

– Hvis man er i anlegget en hvilken som helst dag i løpet av sesongen, vil man se at det er masse folk som kjører utenfor løypene. Barn og folk i alle aldre. Når Hemsedal skisenter sier de blir triste over at folk velger å kjøre utenfor løypene, så må det bety at de er triste hver dag gjennom hele sesongen da.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hemsedal skisenter

Flere velger å kjøre utenfor løypene til Hemsedal skisenter, men skisenteret har gjentatte ganger presisert at de ikke har ansvar for dem som kjører utenfor oppmerkede løyper. (arkivbilde)

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Hemsedal tiltrekker løssnøkjørere

Lundell mener at mange reiser til Hemsedal for å oppleve gode løssnøforhold. Han mener også at markedsføringen til skisenteret nettopp går på gode forhold også utenfor løypene.

Trond Østby

Trond Østby ønsker ikke å kommentere saken.

Foto: Hemsedal Skisenter

– Mange av oss bruker mye penger fordi vi ønsker å kjøre i løssnø. Dette vet Hemsedal skisenter. De legger jo ut bilder og meldinger om snø fordi det gir økt salg, også blant dem som ønsker å kjøre i løssnø.

– Men hvordan mener du at Hemsedal skisenter kunne håndtert dette annerledes?

– Jeg mener skisenteret må innrømme og være tydelige på at løssnøkjøring er viktig for en stor del av deres kunder. Å kalle dette for en uønsket aktivitet synes jeg blir helt feil for de vet at dette er noe mange av deres kunder er opptatt av.

Løssnøkjøreren mener også norske skisentre har mye å lære av skisentre i Nord-Amerika.

– Der definerer man et ganske stort område rundt skisenteret som sitt eget område, og sier at dette området er sikret, merket og patruljert. Da vet man at dette området er definert som et trygt offpistområde, sier Lundell.

NRK har vært i kontakt med daglig leder av Hemsedal Skisenter, Trond Østby, som ikke ønsker å være med i en debatt rundt dette, eller kommentere saken.