– Skal teste at det går smidig

Fredag og lørdag har overlevende og etterlatte muligheten til å besøke Utøya. Torsdag skal det gjennomføres generalprøve.

Utøya

Frivillige har jobbet på spreng for å gjøre Utøya klar til å ta i mot overlevende og etterlatte til helgen. Torsdag gjennomføres en generalprøve.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) og beredskap har hovedansvaret for at alt går riktig for seg når de etterlatte og overlevende nå får muligheten til å besøke Utøya.

– Vi skal legge til rette for at alt går smertefritt for seg, og at dette gjennomføres med verdighet. Det er mange mennesker som skal fraktes til og fra øya, sier kommunikasjonsrådgiver i DSB, Morten Harangen.

Forbedrer veiene

I går og i dag har frivillige jobbet på spreng for å klargjøre øya før fredag. Veien ned til brygga ved Utvika camping asfalteres, mens det fraktes store mengder grus ut på Utøya, for å forbedre veiene på øya. I tillegg har det blitt satt opp store telt, i tilfelle det blir dårlig vær.

Både sivilforsvaret, røde kors og andre frivillige har stått på for at øya nå skal bli klar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utøya

Store mengder grus er fraktet over til Utøya for å forbedre veiene på Øya. Veien ned til brygga ved Utvika camping blir asfaltert.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Generalprøve

Torsdag gjennomføres det en generalprøve, for å teste at arrangementet gjennomføres så smertefritt som mulig.

– Det blir en test for å se at dette blir så smidig som vi håper. Samtidig kan vi gå igjennom opplegget, se at logistikken fungerer og finne ut om det er et forbedringspotensiale, sier Harangen.

Flere båter blir satt inn, for å sørge for at alle menneskene kommer seg til og fra øya.

I tillegg til etterlatte og overlevende, skal også helsepersonell, politi og ledsagere fraktes til Utøya.