Normal

– Sjekk at takrenna er fri for rusk

Er du redd for vannskader som en følge av mye regn? Følg disse tipsene.

Takrenne

– Takrennene har en tendens til å gro igjen, og da kan det fort bli vannskader, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige forsikring.

Foto: Tove Bø / NRK

Den store nedbørsmengden som er meldt i Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene kan være en fare for hus og bygninger.

Forsikringsselskapene har registrert svært mange vann- og flomskader etter de store nedbørsmengdene på Østlandet sist.

I overkant av 3000 skader med erstatningsbeløp på rundt 400 millioner kroner er hittil meldt inn på både private boliger og bedrifter, melder Finans Norge.

Sjekk drenering og takrenner

Arne Voll

Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige forsikring

Foto: Gjensidige

Det er flere ting du kan gjøre for å sikre deg mot vannskader, eller minske skadeomfanget, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige forsikring:

– Noe av det aller viktigste en kan gjøre er å sjekke at dreneringen rundt huset er ok. Sjekk også at takrenna er fri for rusk og rask. Den har en tendens til å gro igjen, og da kan det fort bli vannskader.

Ikke sett verdifulle ting på kjellergulvet

Blir det mye regn, er det ofte kjelleren det går utover.

– Nordmenn har en merkelig tendens til å plassere uerstattelig ting i kjelleren. Det er lurt få løftet ting man er redd for opp i høyden, og ikke la det stå i kasser på gulvet. Da er man i alle fall sikret at de verdiene ikke skulle gå tapt hvis vannet skulle komme inn, sier Voll og legger til:

– I tillegg er det lurt å ta en titt på loftet. Se etter fukt ved takvinduer. Sjekke de områdene hvor man er redd for at vann kan trenge inn.

Unngå å kjøre på veier med mye vann

For under to uker siden var det flere bileiere som ble tatt av vannmassene.

– Er man ute og kjører bil, og det kommer mye nedbør og gatene fylles med vann, er det lurt å holde bilene unna områdene med mye vann. Hvis veldig mye vann kommer inn i bilen, blir det veldig store skader, sier Voll.