– Plutselig stod han over meg med en kniv

En 42 år gammel mann sier han sliter med redsel og angst etter å ha blitt knivstukket på toget mellom Drammen og Sande. Onsdag startet rettssaken mot en 38 år gammel mann som er tiltalt for drapsforsøk.

Mann knivstukket på tog

Knivstikkingen skjedde på toget fra Oslo til Skien 11. juli i år.

Foto: Reidar Folkedal

Den 42 år gamle mannen skulle ta toget hjem til Tønsberg etter en kveld sammen med kamerater i Oslo. Han setter seg på toget, hører på musikk og slapper av. Plutselig ser han at en mann står over ham.

– Han sier «jeg skal drepe deg», og så stikker han meg i halsen. Jeg tar tak i armen hans og roper om hjelp to ganger.

Det sa den fornærmede 42-åringen da han forklarte seg i Drammen tingrett onsdag.

Kjente ikke hverandre

En 38 år gammel mann er tiltalt for å ha forsøkt å drepe 42-åringen. De to kjenner hverandre ikke fra før, og ifølge fornærmede hadde de ikke øyekontakt før knivstikkingen. Den tiltalte 38-åringen innrømmer knivstikkingen, men erkjenner ikke straffskyld.

Advokat Espen Refstie

Advokat Espen Refstie er tiltaltes forsvarer.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

– Han har aldri ment eller hatt noen tanker om å ta livet av denne personen, sier Espen Reftsie som er mannens forsvarer.

Tiltalte ga i retten uttrykk for at han angrer på det han har gjort. Han og samboeren hadde drukket en del alkohol før de satte seg på toget. 38-åringen skal ha vært sint etter å ha kranglet med samboeren. Selv husker han lite av det som skjedde etter at de gikk om bord på toget.

– Det neste jeg husker er at jeg står over fornærmede med en kniv. Han roper på hjelp. Jeg får panikk og skjønner ikke hva jeg driver med. Jeg forsøker å løpe av toget, men blir stanset av andre og holdt igjen til politiet kommer.

Fikk hjelp av medpassasjerer

Ifølge tiltalebeslutningen traff kniven kun få millimeter fra hovedpulsåren til 42-åringen. I tillegg fikk han et kutt i haken. Fornærmede fikk hjelp av andre på toget etter å ha blitt knivstukket.

Bistandsadvokat Knut-Erik Storlykken Søvik

Bistandsadvokat Knut-Erik Storlykken Søvik.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Jeg setter meg ned på huk og legger noe over såret. Jeg får et skjerf av en annen passasjer for å komprimere såret. Jeg blir sittende på huk på gulvet før toget stopper på Sande stasjon.

Fornærmede ble kjørt med ambulanse til Drammen sykehus for behandling. Han ble skrevet ut dagen etter. I perioden etter knivstikkingen har han slitt med redsel og angst. Blant annet orker han ikke tanken på å ta tog eller buss.

– Han har store problemer med å oppsøke steder der det er store menneskemengder. Dette er ting som han får hjelp til å løse, sier bistandsadvokat Knut-Erik Storlykken Søvik.

Rettssaken fortsetter i Drammen tingrett torsdag.