– Papiret kan koste oss millioner

Hønefoss-keeper Steve Clark forlenget ikke oppholdstillatelsen innenfor tidsfristen. Daglig leder i klubben frykter bunnstriden avgjøres på et møterom.

Per Christian Balke, daglig leder i Hønefoss

Per Christian Balke, daglig leder i Hønefoss, frykter at en lang sesong avgjøres av folk som finleser jus, og ikke på fotballbanen.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

4. november, Hønefoss stadion: Det er under ti minutter igjen av kampen mellom Hønefoss og Sandnes Ulf. Det står 1-1, et resultat som mer eller mindre sikrer HBK ny kontrakt i Eliteserien. Trener Leif Gunnar Smerud roper til spillerne at det viktigste er å sikre poenget. Det gjør de.

9. november: Nesten fem måneder etter at det blir kjent at Hønefoss har brukt keeper Steve Clark uten gyldig oppholdstillatelse, kommer straffen. 50.000 kroner i bot, og ett poeng i trekk. Bunnstriden blir snudd på hodet. Med kun to runder igjen å spille kan Hønefoss plutselig rykke ned.

Bunnstriden blir snudd på hodet. Med kun to runder igjen å spille, kan Hønefoss plutselig rykke ned.

– Håper det avgjøres på banen, ikke av jus

Med en kamp igjen å spille ligger Hønefoss på 12. plass, ett poeng over Sogndal på kvalifiseringsplassen, og to poeng over Fredrikstad på direkte nedrykk.

Men Hønefoss har seks mål bedre målforskjell enn Fredrikstad, så uten poengtrekket hadde klubben ligget svært godt an til å unngå å rykke rett ned til 1. divisjon.

Daglig leder i Hønefoss ballklubb, Per Christian Balke, sier at klubben er inneforstått med at den har brutt reglene. Men at alle i klubben reagerer på tidspunktet de får beskjed om poengtrekket.

– Det poenget kan bli viktigere enn noen gang, vi har uten tvil bruk for det poenget. Samtidig kan vi fortsatt berge plassen ved å vinne i siste runde. Jeg håper nedrykkskampen avgjøres på banen, og ikke i et rom der man finleser jus, sier han til NRK.

Yngve Haavik

Yngve Haavik i NFF sier at de håper å ha behandlet saken ferdig før siste serierunde.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.

Nestleder i Doms- og sanksjonsutvalget, Solveig Hagman, sa på fredag at de ikke kan ta hensyn til at det er sent i sesongen.

– Vi er jo ikke NFF og er oppnevnt av fotballtinget. Vi fikk saken oversendt 8. oktober. At tidspunktet er uheldig, får vi ta til etterretning, men jeg føler at vi ikke kan ta hensyn til det, sier Hagman til NTB.

Håper på rask avklaring

Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund håper Hønefoss-saken er avsluttet før siste serierunde søndag.

– Så langt det er mulig må vi sikre oss mot situasjoner der serien avsluttes før saker er avsluttet. Det er svært uheldig om endelig tabellplassering skal avgjøres på skrivebordet etter at serien er avsluttet, sier Siem til fotball.no

Nå jobbes det på spreng i HBK med å samle inn data, før de leverer inn sin anke i saken.

– Vi jobber nå iherdig med å innhente regler og tidligere dommer, for å sette sammen anken vår. Vi har ikke råd til å levere en anke som ikke er 100% gjennomarbeidet, sier Balke.

Føler seg urettferdig behandlet

Det var HBK selv som tok kontakt med Norges Fotballforbund og fortalte at de hadde brutt reglene. Påtalenemnda i NFF innstilte på en bot på 75.000 kroner, men doms- og sanksjonsutvalget falt ned på 50.000 kroner i bot og ett poeng i trekk.

I 2009 tok det samme utvalget et annet standpunkt i en lignende sak. Den gangen hadde Fredrikstad-spiller Kasey Wehrman spilt 24 kamper, over to sesonger, uten oppholds- og arbeidstillatelse.

Den gangen fikk klubben 150.000 kroner i bot, og i en pressemelding skrev utvalget at det hadde vært sterk tvil om hvorvidt en passende sanksjon for den aktuelle overtredelsen vil være poengtrekk.

Steve Clark

Steve Clarks oppholdstillatelse er kjernen i problemene som Hønefoss har havnet i.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Den daglige lederen tviler på om noen hadde funnet ut at Clark spilte uten gyldig oppholdstillatelse, med mindre klubben hadde sagt ifra.

– Det er dette som gjør det vanskelig å svelge. Vi har aldri lagt skjul på at vi har gjort en feil. Vi har vanskelig for å se nå hvor det kommer oss til gode at vi selv tok kontakt, og at vi selv ønsket å rydde opp i denne saken, forklarer Balke.

Varer ærlighet lengst i fotball?

– Ja, det gjør det. Og så får vi håpe at det også gjør det her, avslutter Balke.

Informasjonsrådgiver i Norges fotballforbund, Yngve Haavik, sier til NRK at ankeutvalget i NFF vil se på saken så fort de får den på bordet, og at deres mål er å få en avgjørelse i denne saken før den siste serierunden spilles søndag 18. november.