NRK Meny
Normal

– Øya ble aldri tatt fra oss

UTØYA (NRK): «Å ta øya tilbake» ble et viktig begrep etter terrorangrepet på Utøya i 2011. Men AUF-lederen mener øya aldri ble tatt fra ungdomspartiet.

AUF-leder Mani Hussaini på AUFs sommreleir på Utøya august 2016

Temaet for årets sommerleir er «Vi bygger landet for framtida».

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er en herlig følelse og se at Utøya fylles med liv. Unge og engasjerte mennesker som er her og skal være med på å redde verden, sier AUF-leder Mani Hussaini til NRK etter at han offisielt har åpnet leiren.

Årets sommerleir på Utøya i Tyrifjorden er den andre siden terroren i 2011, og den første med det nye læringssenteret på øya. Leiren åpner også knappe to uker etter minnemarkeringen fem år etter terroren.

Minnes og lære

Den gang ble det sagt at «AUF skal ta øya tilbake». Men dagens leder mener ungdomspartiet aldri mistet øya.

– Jeg mener at øya ble aldri tatt fra oss. Den har vært vår hele veien og jeg er glad for at fem år etter er det masse ungdommer her som blåser liv i Utøya og som tar vare på minnet etter de 69, sier Hussaini og legger til:

– Det å se ungdommene her engasjere seg og diskutere, det er den fineste måten vi kan minnes de 69 på. Og jeg er veldig stolt av at vi nå sier at Utøya er et sted som representerer så mye mer. Det er et sted vi skal minnes, men også lære.

Han forklarer at nettopp det er grunnen til at han understreket viktigheten av Hegnhuset i sin tale.

Åpning av AUFs sommerleir på Utøya 2016

Over 1000 deltakere fra hele landet er ventet til årets sommerleir.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Ikke det samme som før

Over tusen ungdommer er ventet å delta på årets leir på øya i Tyrifjorden i Hole. Men leirene vil aldri kunne bli det samme som før.

– Utøya og AUF er ikke det samme som vi var før 22. juli 2011. Og det har vi tatt med oss. Vi er en organisasjon som kommer til å være preget av det, sier Hussaini.

– Det er litt spesielt når du går rundt her og ser minnesmerket. Du skjønner at det har skjedd forferdelige ting her, sier Petter Strand Stiberg fra Kongsberg.

– Men allikevel føler jeg at det ikke ødelegger sommerleiren. Jeg føler at man har tatt øya tilbake, noe jeg syntes er helt utrolig modig, forklarer Stiberg.

– Har funnet en fin balanse

Men AUF-lederen har kjent på usikkerheten før ungdomspartiet vendte tilbake til øya.

– Jeg må innrømme at jeg har vært usikker på hvordan folk kommer til å takle det. Det med å både ha det gøy, men også huske på det triste som hendte her ute, forteller Hussaini og legger til:

– Men vi mennesker vi klarer det mest utrolige. Jeg syntes vi har funnet en fin balanse på hva nye Utøya skal være, avslutter han.