NRK Meny
Normal

– Orienteringsløp skader dyrene i skogen

Det er strid rundt det tradisjonsrike orienteringsløpet på Kongsberg. Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen vil stoppe hundrevis av løpere i skogen midt i yngletiden.

Ung elgkalv på tur med mor

Det må bli slutt på orienteringsløp mens elg, hjort og rådyr kalver i skogen, mener Narurvernforbundet. De får støtte fra Senterpartiet.

Foto: Trond Selven

Han har nå stilt spørsmål til miljøminister Tine Sundtoft om grunneiere har hjemmel i naturmangfoldsloven til å stoppe slike løp som det på Kongsberg.

Per Olaf Lundteigen

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) vil endre loven slik grunneiere kan hindre orienteringsløpere å konkurrere i yngletida for dyrene i skogen.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Det gjelder et orienteringsløp med flere tusen deltakere i yngletida til dyra i naturen. Det har et omfang som virker negativt på dyrelivet. Det bør legges til en annen tid på året. Det er ikke klart om vi som grunneiere kan nekte løperne å bruke tomta, det er det jeg har spurt miljøministeren om å avklare. Dersom det ikke er slik at vi kan det, så vil jeg fremme et forslag om å endre lovverket, sier Lundteigen.

– Naturens fødestue

Stranna Larsen i Naturvernforbundet på Kongsberg er minst like kritisk til orienteringsløp i yngletida som Lundteigen.

– Nå er skogene som naturens fødestue. Elg, hjort og rådyr føder. Det ligger nyfødte kalver på bakken. Det er den mest sårbare perioden på hele året, Da blir det feil å arrangere så store løp nå.

Han sier at elgkyr som blir skremt kan ende opp med å forlate sin nyfødte kalv.

– Da kan kalven dø av sult og tørst, sier Larsen.

Olav Lundanes

Naturvernforbundet mener orienteringsløp i yngletida kan skade dyrene. Olav Lundanes vant NM på Kongsberg i 2013, på høsten når dyrene ikke kalver.

Foto: SÖREN ANDERSSON / NTB scanpix

Leder av Kongsberg Orienteringslag, Svein Olav Torø sier arrangøren har alle godkjenninger i orden. Han synes problemet er overdrevet.

– I denne avtalen står det også at vi skal redusere belastningen så mye som mulig. Vi har egne lommer for vilt i løypa, og dessuten er det feil det Lundteigen sier. Så langt blir det ikke flere tusen løpere, men sju-åtte hundre påmeldte. Mye av løpingen foregår rundt stadion.

Han inviterer nå Naturvernforbundet til diskusjon, og å møte opp til pinseløpet for å se løpet med egne øyne. Pinseløpet på Kongsberg har blitt arrangert i femti år.