NRK Meny
Normal

– Ondskap fra Krekar

– Mulla Krekars forståelse av ytringsfrihet er preget av ondskap og dumskap. Det sier Høyres Anders B. Werp, som reagerer kraftig på Krekars uttalelser i et intervju med Dagsrevyen.

Anders Werp

Høyres Anders B. Werp sier mulla Krekar sprer ondskap.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

I et intervju med NRK onsdag sa Krekar at det er muslimers rett å drepe dem som fornærmer profeten med karikaturtegninger.

Han sa også at han var glad for det som skjedde i Frankrike, da to bevæpnede menn angrep redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hebdo og drepte tolv mennesker.

– Jeg fikk sjokk. Dette viser bare at Krekar sprer ondskap, og at han er fullstendig kunnskapsløs om hva ytringsfrihet faktisk dreier seg om, sier Werp, som skriver om Krekar-intervjuet på sin blogg.

– Gir næring til høyreekstreme krefter

– Krekar er en ekstremist som gir næring også til ekstremister på ytterste høyre fløy, som på sin side får sitt forskrudde verdensbilde bekreftet når de hører en ytterliggående muslim. Han er trolig den mest destruktivt ødeleggende kraften vi har for det overveldende flertallet av norske muslimer, som har like høyt ønske om å se ham sendt ut av landet som alle oss andre, skriver stortingsrepresentanten.

Werp sier til NRK at Krekar beveger seg helt i ytterkant av hva ytringsfriheten kan brukes til, men han vil ikke ta stilling til om uttalelsene kan være straffbare.

– Jeg vet ikke om han har overtrådt den grensen, men det synes jeg det er naturlig at påtalemyndigheten vurderer, sier Werp.

– Det han sier er umenneskelig

– Det er en umenneskelighet i det han sier, som gikk sterkt inn på meg. Det tror jeg gikk inn på alle som så innslaget, at han på den ene siden påberoper seg alle demokratiets friheter, mens han på den andre siden går helt til ytterpunktet når det gjelder å bruke friheten vi setter så høyt, mot oss.

– Ble du sint?

– Når det gjelder Krekar og hans uttalelser, så vet jeg nesten ikke hva jeg kan vente lenger. Sinne var vel ikke det som preget meg, mer en overraskelse og nummen følelse av å stå ansikt til ansikt med kunnskapsløshet og ondskap.

– Hvor vanskelig kan det være å vurdere om det han sa er straffbart?

– Det må jeg overlate til påtalemyndighet og domstol, som har dette som fag, men jeg mener han beveger seg i det absolutte grenseland av hva ytringsfriheten dreier seg om, på grensen av å komme med trusler, sier Werp, som mener en vurdering fra påtalemyndigheten kan komme raskt.

– Krefter som Krekar kan aldri få tvinge samfunnet til taushet. Tvert i mot er det i møte med slike som ham viktig at vi hever røsten. Slike uttalelser som han nylig har kommet med, gjør det viktig å stå opp for retten til frie ytringer, inklusive tegninger.