– Mange samfunnshensyn som skal tas

GOL (NRK): Avgjørelsen om hvor den andre stamveien mellom øst og vest skal gå, er ennå ikke tatt, opplyser samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Det til tross for at Statens vegvesen har gått inn for riksvei 52 over Hemsedalsfjellet.

Ketil Solvik-Olsen (Frp)

AVVENTER: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) legger fram Nasjonal transportplan til våren. Da blir det klart hvor den andre stamveien mellom øst og vest skal gå.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hvorvidt det skal satses på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet eller riksvei 7 over Hardangervidda, avgjøres når Nasjonal transportplan (NTP) legges fram på våren, opplyste samferdselsministeren da han besøkte Gol i Hallingdal mandag kveld.

Statens vegvesen anbefalte i fjor høst riksvei 52 over Hemsedalsfjellet som den andre stamveien mellom øst og vest. Europavei 134 over Haukelifjell er allerede spikret.

Samferdselsministeren møtte en fullsatt konferansesal på Pers Hotel på Gol

Samferdselsministeren møtte en fullsatt konferansesal på Pers Hotel på Gol.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Samferdselsdepartementet vil imidlertid vente med å konkludere.

– Det er viktig å ha et faglig grunnlag som det Vegvesenet har gitt oss, men vi skal også ta mange andre samfunnsmessige hensyn. Det er derfor har vi reist mye for å snakke med lokalbefolkning, næringsliv, transportbransje og lignende, sa Solvik-Olsen til NRK.

– E16 er for lang

Flere kommuner har ønsket seg E16 over Filefjell som stamvei, men har ikke fått gjennomslag. ​

– Det er mange kommuner som ønsker hver sin vei. Men en viktig faktor er å se på hva lastebil- og transportnæringen ønsker, og de er veldig tydelig på at E16 er for lang, svarer Solvik-Olsen.

For en fullsatt konferansesal på Pers Hotel understreket statsråden at alle lokale og regionale veier skal bli godt vedlikeholdt og ha god trafikksikkerhet.

Må velge

Bekymringen for mange i Hallingdal er nemlig at det ikke blir satsing på vei i området i det hele tatt.

Pluggbilde kart stamvei øst vest

Statens vegvesen har anbefalt riksvei 52 over Hemsedalsfjellet som den andre stamveien mellom øst og vest. Europavei 134 over Haukelifjell er allerede spikret.

Foto: NRK

– Alle veistrekningene som går mellom øst og vest, vil ha vedlikehold og vil ha trafikk- og rassikring. Vi har økt bevilgningen til det kraftig, så alle vil oppleve at sine veier blir bedre enn tidligere, sa Solvik-Olsen.

– Men når vi skal bruke penger på å redusere reisetid, så må vi velge noen traseer får å få kanalisert tungtrafikken inn på de spesielt.