NRK Meny
Normal

– Liten, gul og kul

DRAMMEN (NRK): Ny brannbil skal sikre Drammensregionens brannvesen raskere respons.

Drammensregionens brannvesens nye brannbil

'FIP' skal sørge for at brannvesenet kommer frem overalt og at de er raskere fremme.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Innvendig har bilen en del ting som gjør at dette blir flott å bruke i brannøyemed, sier brannmester Pål Berge. Han viser stolt frem Drammensregionens brannvesen sitt nye hjelpemiddel. En varebil som har fått navnet FIP – Førsteinnsatspersonell.

– Den er liten, lett og smidig. Den kommer til mellom hus, der de store brannbilene ikke kommer til like enkelt. Og ikke minst er den så lett og rask at vi kommer hurtig frem, forklarer Berge.

Kraftig høytrykksspyler

Drammensregionens brannvesens nye brannbil

Bilen er blant annet utstyrt med skumslokkeutstyr, pressluftapparater og hjertestarter.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Bilen kan kjøres med førerkort klasse B, i tillegg til «blålys-lappen».

– Det er flere ting om bord som gjør at dette blir et kjempeflott hjelpemiddel. Det er blant annet en hjertestarter som gjør at vi kan hjelpe helse, forklarer Berge.

Bilen er en helt vanlig varebil som er utrustet med brannsluknings- og livredningsutstyr. Berge forklarer at bilens skumslokkeutstyr i praksis er en kraftig høytrykksspyler med femti meter slange.

– Du bare startet aggregatet, så er du i gang. Dette gjøres i løpet av veldig kort tid. På et skadested teller minuttene og dette gjør at man raskt kan starte slukking.

– Men denne kan ikke erstatte en vanlig brannbil?

– Nei. Dette er et hjelpemiddel som er i tillegg til, ikke i stedet for, sier Berge som påpeker at mannskapene kan drive slukkearbeid i påvente av større bil og flere mannskaper.

Drammensregionens brannvesens nye brannbil

Den nye bilen er betydelige mindre enn en vanlig brannbil.

Foto: Chetan Rastogi / NRK