Hopp til innhold

– Lettere å få sykepleiergodkjenning

Det blir lettere for sykepleiere med utenlandsk utdanning å få norsk sykepleiergodkjenning. Slik var det ikke før. Nå lemper myndighetene på reglene.

Lene Rønnestad Oglesby

Lene Rønnestad Oglesby tok kampen mot myndighetene for å få godkjent sin amerikanske sykepleierbakgrunn. Dette har fått følge for andre i samme situasjon. Nå lemper norske myndigheter på reglene.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Lene Rønnestad Oglesby fra Kongsberg opplevde å ikke få godkjenning til tross for at hun har en mastergrad i anestesi og 18 års jobberfaring fra anerkjente sykehus i USA. Da hun flyttet hjem til Norge, fikk hun vite at hennes bakgrunn ikke var god nok til å få den godkjent.

Fikk avslag fem ganger

På veien hadde hun fått fem avslag. Godkjenningen fikk hun først etter at hun tok kampen mot myndighetene. I vinter fikk hun endelig godkjenning til å jobbe som sykepleier i Norge. Det fikk hun etter at hun tok kontakt med Høgskolen i Buskerud og Vestfold. De så på saken og vurderte kompetansen hennes som mer enn god nok til å jobbe i norsk helsevesen.

– Vi krediterer i større grad enn før hele studiet, ikke bare klasseromsundervisningen. Vi ser på læringsutbyttet totalt sett.

Det sier direktør i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, Anne Herseth Barlo.

Studiepoengene skal gjelde

Anne Herseth Barlo

Anne Herseth Barlo er direktør i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Mange som har opplevd det samme som Kongsberg-kvinnen har fått avslag på godkjenningssøknaden med begrunnelsen at den utenlandske utdanningen ikke har like mange undervisningstimer per fag som den norske utdanningen.

Nå har Statens autorisasjonskontor for helsepersonell bestemt seg for å endre praksis. Fra å se på antall timer som en har vært på universitet, er det nå studiepoengene som skal gjelde, slik det er for norske undervisningssteder.

– Vi går tilbake til den måten vi regnet på før. Vi ønsker å være i tråd med det som utdanningsinstitusjonene har som vurdering, sier Barlo.

Høgskolen er fornøyd med endringen

Høgskolen i Buskerud og Vestfold utdanner selv sykepleiere og er fornøyd med at utdanninger i Norge og utlandet nå skal vurderes på samme måte.

– Da jeg hørte denne nyheten, ble jeg veldig glad, sier Heidi Kapstad, dekan ved Høgskolen i Buskerud Vestfold.

Hva vil denne endringen bety for studentene og de som søker om godkjenning?

– Det vil bety at vi beregningen utøves på lik måte. Men det er selvsagt forskjell på utdanningene avhengig av hvilken skole og hvilket land man har tatt utdanningen i. Det må individuelle vurderinger til før vi kan godkjenne utdanningen. Vi kan ikke bare godkjenne automatisk, sier Kapstad.