NRK Meny
Normal

– Kvalifiseringen er nesten verre enn finalen

Andreas Håtveit tror Øystein Bråten kan ta X Games-gull. Hvis han når finalen.
Se kvalifiseringen fra 20.00.

Direkte fra Aspen.

– Han har vært mye oppe hos meg og kjørt i parken min. Han har lært mange av triksene sine her. Men så har jeg lært mye av han også.

Det sier Andreas Håtveit fra Sudndalen.

Andreas Håtveit

Håtveit angrer ikke på at han la opp, og sier at han håper nivået under årets X Games er så høyt at han ikke hadde hatt en sjanse uansett.

Foto: Claes-Tommy Herland/Skiforbundet / NTB scanpix

I 2014 avsluttet han en stor karriere med 4. plass i slopestylefinalen i Sotsji-OL. En karriere som inneholder åtte medaljer i X Games, med gull i 2008 som et av høydepunktene.

Nå sitter han hjemme og skal følge kameraten Øystein Bråtens X Games-debut.

– Han står mer på ski enn alle. Det er den enkle grunnen til at han er så god. Han tar ikke en halvtimes matpause i løypa, han har nista i lomma og spiser i heisen, ler Håtveit.

– Det har vært anledninger hvor han har vært på skolen og vi har kjørt her oppe. Da har vi fått en tekstmelding klokka 11 på formiddagen: «Er det fett eller?» Svarer vi ja, så er han der på en halvtime, forteller Håtveit.

Øystein Bråten

Øystein Bråten er en av favorittene under slopestyle-konkurransen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Må holde hodet kaldt

Håtveit håper Bråten klarer å få med seg stemningen og all moroa rundt X Games. Og han mener mye av moroa har vært allerede før 19-åringen fra Torpo kjører kvalifisering.

– Bare treningsdagene i den løypa har vært et av høydepunktene for min del. Når du kommer til konkurransen så er det skikjøringa som gjelder. Da må man holde hodet kaldt. Spesielt det å kvalifisere seg. Det er vanskelig, sier Håtveit før han utdyper:

– Du har to runs. Og alle kjører like bra i kvalifiseringen som i finalen. Det blir nok det mest spennende.

– Er det nesten vanskeligere enn å ta medalje?

– Ja, noen ganger virker det nesten som det. At kvalifiseringen er verre enn det å havne på pallen i finalen. Men det må sies at Øystein har alle muligheter til å gjøre begge deler. Han kjører veldig stabilt og burde klare å kvalifisere seg.

Andreas Håtveit

Håtveit har en lang merittliste og får mye av æren for at idretten er så stor som den er.

Foto: Claes-Tommy Herland/Skiforeningen / NTB scanpix

– Og kommer han til finalen så har han de største triksa. Så han kan vinne altså. Han kan det, ler Håtveit.

– Hvor stort hadde det vært i hans første X Games?

– Det hadde vært ganske rått. Det er mye som skal klaffe, men han står like sterkt som de andre i feltet, avslutter Håtveit.