NRK Meny
Normal

– Jonas var et lykketroll

HOKKSUND (NRK): To av kameratene til Jonas Wendelborg Bråten fortalte i retten om det som skjedde på hjemmefesten i Hokksund der 17-åringen ble påført dødelig stikkskader.

Minnestund for Jonas Wendelborg Bråten

DØDE ETTER FESTVOLD: Jonas Wendelborg Bråten (17) døde etter å ha blitt slått med et glass på en fest i Hokksund i september 2013.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

En barndomskamerat og venn av familien til Jonas var første vitne ut på dag to av rettssaken mot en 20 år gammel mann som er tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge. Vitnet startet sin forklaring med å beskrive Jonas som et lykketroll. Han var alltid blid, men noe var galt da de møttes på festen 21. september 2013.

– Jonas fortalte at han hadde kranglet med noen tidligere på kvelden, men han visste ikke hvem det var. Han virket ikke veldig bekymret.

Den to år eldre kameraten lovet at han skulle passe på Jonas den kvelden.

Hørte at noe knuste

Aktor Tonje Tønder og forsvarer Harald Stabell

Aktor Tonje Tønder og forsvarer Harald Stabell i tingretten i Hokksund.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Ifølge vitnet stod han sammen med Jonas utenfor huset da tiltalte kom mot dem.

– Jeg tenkte ikke noe mer over det før jeg hørte at noe knuste. Jeg tok tak i tiltalte og holdt ham fast. For meg skjedde det i løpet av et brøkdels sekund.

– Kan det ha vært noe knuffing i forkant? spurte aktor.

– Det kan ha vært det, men da er det rart at jeg ikke reagerte kjappere.

Flere vitner har fortalt at de to kranglet og dyttet på hverandre før tiltalte slo med glasset som forårsaket skaden. Barndomskameraten til Jonas sa i retten at han sliter med å huske alt som skjedde. Han forstod ikke hvor alvorlig situasjonen var før dagen etter.

– Jeg sendte melding til Jonas da han var på vei til sykehuset. Jeg forventet at han skulle se den.

17-åringen døde på Ullevål sykehus dagen etter festen.

Reagerte ikke med en gang

Det neste vitne var også en god kamerat av Jonas. Han satt like i nærheten da han så en gjeng som stod rundt tiltalte og Jonas. Ifølge vitnet var det tydelig at de kranglet, men han hørte ikke hva som ble sagt. Slaget kom etter noe knuffing. Han reagerte ikke noe spesielt på det.

– Jonas reagerte ikke med en gang han heller. Så ser jeg at han er rød. Han blør fra halsen. Da startet kaoset.

Flere ungdommer forsøkte å stoppe de voldsomme blødningene fra 17-åringens hals. To politibiler kom til stedet kort tid etter. Mandag fortalte to politibetjenter i retten om kaoset som møtte dem.

Den tiltalte 20-åringen har erkjent handlingen, men ikke straffskyld fordi han ikke husker noe fra hendelsen.