NRK Meny
Normal

– Jeg har flere treningstimer enn Northug

I september var han med på å ta VM-gull. Nå har Kim-André Aannestad Lund verken nok tid, penger eller energi til å fortsette på landslaget.

Skytterkonge 2013 - Kim André Aannestad Lund

Kim-André Aannestad Lund ble skytterkonge i 2013. (arkivfoto)

Foto: Nils Olav Mevatne / NTB scanpix

– De tidligere sesongene har jeg hatt flere treningstimer enn Petter Northug, og jeg driver med dette her på fritiden min.

Det sier Kim-André Aannestad Lund til NRK.no.

I 2013 fikk han tittelen Skytterkonge etter å ha vunnet landsskytterstevnet. Nå gir han opp satsingen på matchskyting og trekker seg fra landslaget.

– Når de utenlandske konkurrentene mine har tid til å slappe av, da er jeg på jobb. Og når de skyter, så skyter jeg. Så jeg får ikke like mye restitusjon som dem, forklarer Lund.

Les også:

Kan ikke kombinere jobb og toppidrett

Det var standplass.no som først omtalte saken. Lund ble juniorverdensmester på helmatch i 2010, og dermed pekte OL i Rio de Janeiro i 2016 seg ut som et naturlig mål.

– Vi konkurrerer mot heltidsutøvere. Skal du være best i verden er du nødt til å legge ned like mye tid som dem. Når man ikke har muligheten til det, og har 100 prosent jobb ved siden av, så ser man at man ikke har verken tid, penger eller energi til å gjøre det, forteller Lund.

– Er dette slutten for OL-drømmen?

– OL-drømmen går nok nå ja ...

Han mener at Norge trenger profesjonelle skyttere for å henge med de beste nasjonene, og at forbundet derfor behøver penger til å kunne «kjøpe fri» utøverne.

– Det er litt vemodig, men jeg har tenkt lenge på dette. Jeg føler at jeg har tatt et fornuftig valg. Jeg har hatt et hvileår, bare for å kjenne litt på følelsen. Jeg har skutt veldig mye, men lagt vekk det ene geværet. Det føles rett og slett bare riktig.

(Saken fortsetter under bildet)

Ole Kristian Bryhn, Kim Andre Aannestad Lund og Odd Arne Brekne.

Senest i september var Lund med å sikre Norge VM-gull i lagkonkurransen på 300 meter halvmatch med standardrifle. (Fra venstre: Ole Kristian Bryhn, Kim Andre Aannestad Lund og Odd Arne Brekne.)

Foto: Norges Skytterforbund

Satser videre på grovkaliber

Han forsvinner derimot ikke fra miljøet. Han gir seg som matchskytter på landslaget, men har fortsatt en plan om å bli verdens beste grovkaliberskytter.

– Jeg kommer til å være mye på skytebanen fremover. Jeg er fortsatt med på det militære landslaget og der kommer World Games til neste år. Der har jeg håp om å ta medaljer.

Forrige sesong var Lund i særklasse den beste skytteren i Norgescupen til det frivillige skyttervesen. En sesong som det skal mye til for å kopiere. Hele fem ganger skøyt han 350 poeng, ti ganger 349. Fire seier i Norgescupen og to andreplasser. I tillegg ble han skytterprins.

I 2015 arrangeres landsskytterstevnet på Lesja. Der har han planer om å være med å kjempe i toppen.

– Det kommer nok til å være en veldig sugen Kim André fremover når det gjelder grovkaliberskyting, avslutter Lund.

Se video: Lund ble skytterkonge i 2013

Årets skytterkongeble Kim-André Aannestad Lund fra Jondalen. Mona Isene ble prinsesse. Lund sikret seieren på dramatisk vis. Hele ni skyttere måtte ut i omskyting, men der var Lund best.