– Jeg gråt da jeg så bikkja og de to damene

ASKER (NRK): Kjellfrid Nordvang (77) og Vera Rudsar (76) gikk seg bort på tyttebærtur i Lier i Buskerud. Rundt 70 personer lette etter de to i mørket. Etter ti timer ble de funnet av en hundeekvipasje.

Kjellfrid Norvang (t.v.) og Vera Rudsar

I dag kunne Kjellfrid Norvang (t.v.) og Vera Rudsar puste ut, sette seg til rette i sofaen og fortelle om den dramatiske tyttebærturen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Vi gikk innover den veien vi pleier å gå og begynte å plukke tyttebær, forteller de to til NRK.

Det er dagen etter at de to ble funnet etter en stor leteaksjon ved Eiksetra i Lier. De har satt seg godt til rette i huset i Asker, og forteller historien om tyttebærturen som ikke ble helt som den skulle.

For når spannene var fulle av røde bær, og de to skulle ta turen tilbake, gikk det galt.

– Vi gikk oppover mot veien og skjønner ikke hva som har skjedd. For vi fant ikke veien. Vi gikk og gikk, forteller de to.

Laster Twitter-innhold

Situasjonen ble forverret ved at det heller ikke var dekning på mobilen. Dermed fortsatte de å gå i skogen, selv om alle stier var borte.

– Jeg ringte 112, men det var ikke antydning. Jeg ringte 113, jeg ringte 110. Ingenting. Så vi gikk videre innover i skogen og plutselig så piper det en melding inn på telefonen. Jeg ble så glad. Det viste seg at det var et område på fem meter med dekning.

Hør hele radioreportasjen med de to bærplukkerne:

Store mannskaper deltok i søket

Da var leteaksjonen allerede godt i gang. Både mannskaper fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Norske Redningshunder, politiet, samt et helikopter deltok i søket etter de to tyttebærplukkerne. Nå hørte de også sirener og helikopteret som sirklet i luften, men ingen reagerte når de to forsøkte å rope.

– Så ble det mørkere og mørkere. Det var kav mørkt og tett skog, og vi kunne ikke gå fra der vi stod. Så vi prøvde å sette oss ned. Vi var jo slitne. Så vi holdt rundt hverandre for å holde varmen.

– Var dere redde da?

– Ikke direkte, men vi fant ut at det kom til å bli kaldt å sitte der til morgenen.

Kjellfrid Norvang (t.v) og Vera Rudsar

Kjellfrid og Vera benytter anledningen til å takke alle redningsmannskapene. – Folk fra Halden, Sarpsborg, Tønsberg, Hadeland. Det har jeg tenkt på i morges. Takk til alle som hjalp oss, sier de to.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Tårene rant

De to var nemlig kledd for værforholdene da de gikk ut på skogen. Da var det over 20 grader og strålende solskinn.

Samtidig trappes leteaksjonen i Lier opp. Over 70 personer deltar i søket. Og til slutt blir de to damene funnet av en hundeekvipasje fra Norske redningshunder.

– Jeg gråt når de kom og jeg fikk se lyset, bikkja og de to damene komme oppover. Det var så rørende at du vil ikke tro det. Da rant tårene. De var så skjønne de to. De vil vi takke for alt i verden. Den redningen der, sier de to med tårer i øynene.

Laster Twitter-innhold

Takker redningsmannskapene

Klokka var nærmere 23.30 erindrer de, når de til slutt blir fraktet ut fra tyttebærskogen på hver sin firhjuling.

– Hvordan er formen i dag?

– Det er veldig bra. Vi fikk spørsmål om vi ville på sykehus og få legesjekk, men vi takket nei til det. Det hadde vi ikke behov for, sier de to før de igjen benytter muligheten til å takke redningsmannskapene.

– Men siste spørsmål: Ble det mye tyttebær?

– Det ble ca. 4–5 kilo på hver. Minst, ler de to.