Hopp til innhold

– Jeg er ikke et fælt menneske

Victoria De Oliveira går fortsatt til psykolog etter at hun i februar avsluttet svangerskapet i uke 21 på grunn av babyens ryggmargsbrokk. Hun synes det er trist at kvinner i samme situasjon ikke tør å delta i abortdebatten.

Victoria De Oliveira

Victoria De Oliveira valgte bort et barn med ryggmargsbrokk. Hun er en av få som tør å fortelle åpent om det hun har vært gjennom.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

– Vi kommer alltid til å føle at vi har et barn for lite.

24,5 cm, 325 gram og det vakreste hun noen gang har sett. Likevel et barn Victoria De Oliveira valgte å abortere bort i uke 21 etter påvist ryggmargsbrokk og stor risiko for hjerneskade. Hun fikk beskjed om at nemnda kom til å innvilge abort med så alvorlige misdannelser dersom hun ønsket det, og at det var opp til henne og samboeren å avgjøre hva de ville gjøre.

Victoria De Oliveira og samboeren Eivind Knudsen

Arbeiderparti-paret Victoria De Oliveira og Eivind Knudsen i august, etter de hadde delt nyheten om at Victoria var gravid på nytt.

Foto: Privat

– Det var et forferdelig valg å ta. Jeg tror ikke man kan forstå hvordan det er før man har vært i situasjonen selv, sier Oliveira, som er nestleder i Fagforbundet Ung og samboer med Eivind Knudsen, gruppeleder i Drammen Arbeiderparti.

– Likevel er jeg glad det var vårt valg, og ikke noe en lege eller en politiker på Stortinget fikk avgjøre. Det vi visste om tilstanden til barnet, opplevde vi som så graverende for barnets livskvalitet, at vi syntes det var best å avslutte svangerskapet.

– Like mye verdt

Statsminister Erna Solbergs invitasjon til KrF om å forhandle om den såkalte 2c-paragrafen i abortloven i et spørsmål om regjeringsmakt, har satt sinnene i kok. Både hos opposisjonen og hos egne partifeller.

– Abortloven som vi har i dag, bør være akkurat som den er. Det er kjempetrist at kvinner som har vært i samme situasjon som meg, må skrive anonyme leserinnlegg i avisene for å få frem sin historie, men det er oss denne debatten handler om. Vi skammer oss og er redd for å bli stemplet som fæle mennesker, men jeg er ikke et fælt menneske. Jeg ønsket meg barnet mitt.

– Kan du forstå at de som lever med for eksempel ryggmargsbrokk, kan oppleve at deres liv er mindre verdt når deres diagnose i dag er en selvstendig abortgrunn?

– Jeg synes ikke lovteksten er utfordringen her, men hvordan vi snakker om disse tingene i hverdagen. De som lever med ryggmargsbrokk, er like mye verdt som alle andre, og jeg respekterer fullt ut de som velger å gjennomføre et slikt svangerskap. Men da må jeg også få respekt for mitt valg.

Høyre-nestleder og helseminister Bent Høie er en av dem som har tatt til orde for at alvorlig sykdom hos fosteret ikke skal være selvstendig abortgrunn etter uke 12. Han ønsker ifølge statssekretær Maria Jahrmann Bjerke ikke å kommentere Oliveiras utspill.

Trygg på valget

Fødselsplakat

Samboerparet vil alltid føle de har et barn for lite, og en fødselsplakat er noe av det som minner dem om gutten de hadde gledet seg til å få.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

Noen måneder etter aborten i februar, ble Oliveira gravid på nytt. Denne gangen med tvillinger. En fødselsplakat av knøttet, som de kalte sønnen som bare ble 21 uker gammel, henger over barnesengen.

– Han skal våke over sin nye lillesøster og lillebror, og vil alltid være med oss, sier Oliveira som er opptatt av å få frem at senaborten har kostet henne mye.

– Jeg går fortsatt til psykolog og har stilt meg selv spørsmålet om jeg valgte rett, men det er jeg trygg på at jeg har gjort.

Erna Solberg om abort-løfte til KrF

Erna Solberg om abort-løfte til KrF