– Jeg er glad jeg ikke bor i Amerika

Anne Marie Ottersen er bak luke nummer 9.

Anne Marie Ottersen, julekalender

Den erfarne og folkekjære skuespilleren ble «ekstremt skuffet» da det ble klart at Donald Trump blir USAs neste president. Hun er klar på hva hun ville gjort dersom hun fikk lede Norge for en dag.

Hva har gjort mest inntrykk på deg i år?

Det var litt av et spørsmål! Jeg må nesten si det amerikanske presidentvalget. Da var jeg ekstremt skuffet. Jeg er glad jeg ikke bor i Amerika. Nei, jeg tenker bare at jeg syns synd på dem, og jeg skjønner ikke hvordan det skal gå. Jeg syns synd på verden og, jeg syns det ser ut som veldig mye går i gal retning med Erdogan i Tyrkia og alle krigene i Jemen, som nesten er ute av nyhetsbildet. Og Syria og den store flyktningstrømmen, og Europa har problemer. Det er mye vanskeligheter i verden nå.

Hva er det fineste noen har gjort for deg i år?

Min stedatter Karoline skal ha et nytt barn. Så da får vi til sammen sju barnebarn. Det blir fint.

Hvordan feirer du jul?

Vi har tradisjonell familiejul, med både pinnekjøtt og ribbe, fordi min mann er bergenser. Og hele familien skal samles.

Hva skal du lese i jula?

Vet du hva, jeg er veldig glad i å lese. Jeg bestiller «Et hummerliv» av Erik Fosnes Hansen fra min mann i julepresang, så det gleder jeg meg til å lese. Jeg er litt interessert i historie og har sett at det har kommet en bok om keiser Augustus. Den har jeg også veldig lyst på. Vi får se hva han får råd til.

Jeg ville fremmet barn og kvinners rettigheter veldig, veldig sterkt. Det står mitt hjerte nær.

Og nå over til noe annet: Hvordan syns du Donald Trump bør lede USA?

Nei, det kan jeg ikke si. Det som skremmer meg som kvinne, er at måten disse gamle bukkene ser på kvinner, ser på dem som bruksgjenstander. Jeg trodde vi var langt forbi det stadiet der. Så det er jeg veldig redd for.

Og helt til slutt: Hvis du var statsminister i Norge for en dag, hva ville du gjort?

Da ville jeg i hvert fall iverksatt likelønn for likt arbeid, som vi har kjempet for lenge. Jeg ville fremmet barn og kvinners rettigheter veldig, veldig sterkt. Det står mitt hjerte nær.

Hvem skjuler seg bak luke nummer 10 i julekalenderen?