NRK Meny
Normal

– Jeg ble rørt da politiet beklaget

Vanessa Svebakk mistet datteren sin på Utøya. Hun er glad politiet nå har kommet med en beklagelse.

Vanessa Svebakk

Vanessa Svebakk mistet sin 14 år gamle datter på Utøya 22. juli.

Foto: Idar Krogstad / NRK

– Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært pågrepet før.

Politidirektør Øystein Mæland

Politidirektør Øystein Mæland under torsdagens pressekonferanse.

Foto: NRK

Slik åpnet politidirektør Øystein Mæland pressekonferansen torsdag der politiet presenterte sin interne evaluering etter 22. juli. Mælands uforbeholdne unnskyldning på vegne av egen etat, er første gang politiet kommer med en offisiell beklagelse.

– Jeg beklager på vegne av politiet at vi ikke lyktes med å pågripe gjerningsmannen tidligere. Hvert minutt var ett minutt for mye, sier Mæland.

Har ventet på en beklagelse

Vanessa Svebakk fra Drammen mistet datteren sin på Utøya. Sharidyn ble 14 år gammel, og var den yngste som mistet livet under terroraksjonene. Vanessa Svebakk er nå leder for støttegruppa i Buskerud etter 22. juli.

– Jeg ble veldig rørt da han la seg helt flat og beklaget ovenfor overlevende, pårørende og etterlatte. Det var veldig rørende, sier Svebakk til NRK.

– Du har tidligere sagt at du savner en beklagelse.

– Ja, det har jeg. Politiet gjorde en fantastisk innsats ut ifra forutsetningene de hadde den dagen. Det jeg har vært kritisk til er at politiet ikke har vært ydmyke når det har blitt avdekket forhold som har vært kritikkverdige.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pressekonferanse 22. juli-evaluering

Pressekonferansen om 22. juli evalueringen var i dag.

Foto: NRK

Kunne vært på Utøya tidligere

På torsdagens pressekonferanse svarte politiet også på spørsmålet om politiet kunne vært på Utøya tidligere enn det de var.

– Svaret er ja, sier politidirektør Mæland.

– Hvis båten ikke hadde vært overlastet og havarert, kunne politiet vært raskere på Utøya. Om det hadde ført til et annet og bedre utfall, kan vi likevel ikke si noe sikkert om, men vi kan heller ikke utelukke det.

Mæland presiserer at lokalt politi var klare på landsiden, men prioriterte å lete etter båter da de fikk melding om at beredskapstroppen var på vei.

– Vi vet at beredskapstroppen har ekstra kvalifikasjoner i akutt, avansert førstehjelp og skuddskader som andre i politiet ikke har, og vi vet at de reddet liv etter at gjerningsmannen var tatt. Dette viser at minutter både ble tapt og vunnet. Men jeg forstår spørsmålene, og jeg forstår behovet for svar, sier Mæland.

– Hvert minutt teller

For de pårørende og etterlatte er spørsmålet om minutter svært sentralt.

– Hvert minutt er kjempeviktig. Det kan kanskje opplevelse som en bagatell for andre, men for oss pårørende og etterlatte er det viktig. Det handler om at flere liv kunne vært berget. Det tok lang tid før politiet pågrep Behring Breivik. Det forhindret at redningsmannskapene slapp til på øya, sier Svebakk.

Et av forholdene som har kommet frem er at det var kun én operasjonsleder på jobb i Nordre Buskuerd politidistrikt da terroren rammet Utøya. Politistasjonssjefen i Nordre Buskerud, Sissel Hammer, sa at de nå har endret minimumsbemanningen til to personer.

– At det er bunnlinjen som skal bestemme om en skal redde liv eller ei synes jeg er hårreisende. Slik skal det ikke være, sier Vanessa Svebakk til NRK.