NRK Meny
Normal

– Innvandrere på topp motiverer valgdeltakelsen

Ingen av de store byene har flere innvandrere på topp under årets kommunestyrevalg enn Drammen. Kan virke motiverende for innvandreres valgdeltakelse, mener forsker.

Masud Gharahkhani

Masud Gharahkhani topper Arbeiderpartiets liste i Drammen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Valglogo

På 3 av 11 valglister i Drammen står en person med flerkulturell bakgrunn på topp. Ikke en gang Oslo har like mange flerkulturelle på førsteplass.

Leder av nominasjonskomiteen for Arbeiderpartiet i Drammen, Torgeir Micaelsen, er ikke overrasket.

Torgeir Micaelsen

Leder av nominasjonskomiteen for Ap, Torgeir Micaelsen.

Foto: NRK

– Jeg synes ikke det er veldig overraskende fordi Drammen er en internasjonal by, sier Micaelsen.

Vår toppkandidat, Masud Gharahkhani, er brun i huden, men spiser mer Grandiosa og gjør flere norske ting enn jeg pleier å gjøre. Jeg tror ingen av partiene velger ut fra bakgrunn, men ser etter en som er personlig egnet til å lede Drammen, sier Micaelsen.

– Kan få økt valgdeltakelse

Forsker ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR), Kristian Rose Tronstad, tror at innvandrerkandidater plassert høyt på listene kan føre til høyere valgdeltakelse blant innvandrere.

– Det kan virke motiverende for innvandrere å se at det er noen av ens egne på listene. I Drammen har det vært mange representanter med innvandrerbakgrunn i bystyret. Slike steder er det også høyere innvandrerdeltakelse ved valget, forteller han.

– Hva har det å si at nominasjonskomiteene velger å sette personer med flerkulturell bakgrunn helt på topp?

Kristian Rose Tronstad

Forsker Kristian Rose Tronstad.

Foto: NIBR

– Det betyr mye å stå blant de øverste på listene, for det er kumulerte plasser. Det er et signal om at disse bør komme inn i kommunestyret, sier Tronstad.

Det er et mål for regjeringen å få opp valgdeltakelsen blant innvandrere. Ved kommunestyre- og fylketingsvalget i 2011 var det 43 prosent med innvandrerbakgrunn som brukte stemmeretten sin. Totalt var valgdeltakelsen på 65 prosent.

– Kandidater kommer av seg selv

I Drammen er det Arbeiderpartiet, Drammen byliste og Venstre som har toppkandidat med minoritetsbakgrunn. Leder av nominasjonskomiteen for Venstre i Drammen, Ulla Nordgarden, sier at det ikke var bevisst å sette en med flerkulturell bakgrunn på topp.

Demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah i Oslo.

Yousuf Gilani er Venstres toppkandidat i Drammen.

Foto: Paal Wergeland / NRK

– Overhode ikke. Med Yousuf Gilanis bakgrunn og erfaring var det helt naturlig å nominere han på førsteplass. Venstre favner bredt i befolkningen, så kandidater fra innvandrermiljøet kommer av seg selv, sier Nordgarden.

– Vi har først og fremst vært opptatt av å få kompetente folk som kan bidra til å gjøre byen enda bedre, forteller hun.