Hopp til innhold

Geolog: – Hullet går trolig 80 meter ned

En geolog har fredag undersøkt synkehullet som går dypt ned i grunnen ved Papirbredden i Drammen.

Et hull på 5 ganger 5 meter ved Papirbredden i Drammen.

Se video av hullet i Drammen.

Det var sent torsdag kveld det ble oppdaget et stort hull rett ved Papirbredden i Drammen. Hullet er omtrent 25 kvadratmeter stort, og det er fullt av vann.

Fredag morgen var en geolog på plass for å undersøke området.

Gunnar Vik

Ingeniørgeolog Gunnar Vik mener alle brønnene nå må sjekkes.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Hullet går sannsynligvis ned til enden av borehullet på rundt 80 meter. Fjellet her ligger rundt den dybden. Over fjellet ligger det mellom 20 og 30 meter med morene, før det kommer et lag med leire. Men det er ingen kvikkleire her, så det er ingen fare for omgivelsene et lite stykke unna hullet, sier ingeniørgeolog Gunnar Vik ved Multiconsult.

Ikke fare for mennesker

I grunnen ligger det seks brønner som brukes til et varmepumpeanlegg. Geologen mener at det trolig er kollaps i en av disse brønnene som har forårsaket synkehullet.

– Over tid kan det danne seg hulrom i løsmassene rundt, som etter hvert klapper sammen og kommer til overflaten, sier Vik.

Det var aldri noen fare for at mennesker skulle falle 80 meter ned da hullet åpnet seg.

– De hadde sikkert lurt på hva som skjedde, men det er ingenting som faller ned. Hvis noen hadde falt ned i gropa, kunne de blitt våte på beina, men det var i så fall det verste som kunne skjedd, sier Vik.

Vakter døgnet rundt

Likevel tar eiendomsselskapet sine forholdsregler. Området er sperret av, og i hele natt har en vekter passet på at ingen forviller seg bort til hullet. Sikkerhetstiltakene vil være der til skadene er reparert.

– Vi støtter oss til anbefalingene fra geologene. Vi har sperret av et område som er fem ganger større enn hullet, men vi vil ha Securitas på plass 24 timer i døgnet for å holde folk unna, sier daglig leder Kirsten Heggelund ved Papirbredden Eiendom AS.

Området vil etter hvert bli fylt opp igjen med pukk og løsmasser, sånn at kantene til hullet ikke sklir ut mer.

Ikke første gang

Like i nærheten ble det også oppdaget et tilsvarende synkehull i 2008. Den gangen ble alle brønnene kontrollert, ifølge Heggelund. Nå mener geologen at alle de seks brønnene bør sjekkes på nytt.

– Målet må være å rehabilitere alle seks brønnene, slik at forholdene blir stabile framover, avslutter ingeniørgeolog Gunnar Vik.