Hopp til innhold

– Ikke ta på andre før du vet at det er greit

Kjendispsykolog mener det bør være enkelt å forstå om du gjør uakseptable seksuelle tilnærmelser mot andre. Mandag sa en statsviter at det må være lov å prøve seg på det andre kjønn.

Seksuell trakassering

Grensene for når seksuelle tilnærmelser går over i trakassering oppleves forskjellig fra person til person.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Jeg blir litt lei av det der alltid kommer, sier psykolog Peder Kjøs, kjent fra blant annet NRK-programmet "Jeg mot meg".

Mandag gikk statsviter og førsteamanuensis Hermann Smith-Sivertsen ut og sa at det blir et trist samfunn hvis ingen får lov til å prøve seg. Han hadde videreformidlet et Facebook-innlegg, skrevet av en kvinne. I innlegget sto det blant annet:

Hermann Smith-Sivertsen

Hermann Smith-Sivertsen mener vi må leve med klossete forsøk og avvisninger når folk prøver å innlede et forhold.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

«Vi må jo også kunne tåle at noen i verden – det være seg kvinner eller menn, prøver ut seksualiteten sin, tester ut spenning, nærmer seg oss på måter som vi kanskje ikke liker.»

– Jeg delte innlegget for å vise at folk må kunne prøve seg på det andre kjønn og gjøre feil, uten at det nødvendigvis skal bli en kjempeskandale hver gang. Er du 19 år og prøver å innlede et forhold, risikerer du å gjøre noen klossete tilnærminger, sa Smith-Sivertsen til NRK.

Reagerer på utspillet

Psykolog Peder Kjøs

Psykolog Peder Kjøs mener #MeToo-kampanjen er viktig for overgrepsutsatte.

Foto: Monica Olaisen / NRK

Psykolog Peder Kjøs mener at utspillet var unødvendig, og at statsviteren ikke burde lagt det ut på sin Facebook-profil.

– Alltid når det er snakk om kvinner og seksuell trakassering så kommer slike utspill om at menn må få lov. Det blir fort til at det er menn det er synd på, og at de er utsatt for vanskelige og vrange damer, sier Kjøs.

– Avsporing å nyansere bildet

De siste dagene har emneknaggen «MeToo» rast på sosiale medier. Der har folk, særlig kvinner, delt sine historier og erfaringer om voldtekt, overgrep og seksuell trakassering. Hele kampanjen startet etter at filmguru Harvey Weinstein ble anklaget for å ha begått seksuelle overgrep over mange år.

Kampanjen er viktig for folk som har opplevd en eller annen form for overgrep eller trakassering, mener Kjøs. Ofte føler overgrepsutsatte at de er alene om det, og en slik kampanje kan hjelpe dem.

– Veldig mange kvinner opplever trakassering, og det er ikke fra fomlende, 17 år gamle gutter, men fra menn i maktposisjoner som står bak ganske drøye ting. Det å prøve å nyansere det bildet, blir en total avsporing, sier Kjøs.

Det går ingen absolutt grense for hva som er akseptabelt når vi er i kontakt med mulige framtidige partnere, mener Kjøs. Kontakten med den andre må bygges opp over tid, og er du i tvil om den andre vil ha noe med deg å gjøre, så hold fingrene av fatet.

– Man må ha en ordentlig kontakt med vedkommende, før man tar på kroppen til vedkommende. Det er ikke så mye vanskeligere enn det, avslutter Kjøs.