NRK Meny
Normal

– Ikke legg om til sommerdekk ennå!

Landet har fått en forsmak på våren de siste ukene, men ikke lenge før påsketrafikken begynner så vil det bli et væromslag. Nå blir det kaldere over hele landet.

Piggdekk

UP, NAF, Statens vegvesen og flere bilverksteder ber folk vente med å bytte til sommerdekk. Nå blir det kaldere vær.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

NRK.no har vært i kontakt med UP, NAF, Statens vegvesen og flere bilverksteder. De har klar beskjed til bilistene: behold vinterdekkene på.

Les også:

Langtidsvarsel for Trondheim fra Yr

Selv om det er meldt varmegrader kan det bli snø i Trondheim de nærmeste dagene.

– Kaldt i påsken

Mariann Foss ved Meteorologisk institutt kan fortelle at det ventes kaldere vær til tross for at det har vært varmerekorder i løpet av mars.

– Det blir gradvis kaldere over hele landet utover de nærmeste dagene nå, så vil det holde seg kaldt ut påsken, sier hun.

Det meldes om nordvestlig vind stort sett hele påsken. I tillegg til snøbyger på Nordvestlandet og ytre del av Finnmark, Trøndelag, Nordland og Troms. Dessuten blir det snøbyger også på fjellet i Sør-Norge.

Se den detaljerte oversikten:

 • Østafjells: Fra lørdag vil det bli åtte til ni grader på dagtid. Minusgrader på natta
 • Vestlandet og nordover: Noen få minusgrader, men det vil være noe mildere på Sørvestlandet i forhold til nord
 • Trøndelag og Nord-Norge: Noen plussgrader på dagtid, men mest minusgrader
 • Finnmarksvidda: Minus seks på dagtid og minus 14 grader om natten
 • Bergen: Det kan bli nattefrost og snø
 • Fillefjell: Snø søndag
 • Åndalsnes: Snøvær og nullføre
 • Haugastøl: Minus fem og snøvær på søndag
 • Haukeligrend: Minus fire til syv grader, snøvær
 • Trysil: Minusgrader
 • Hjerkinn: Snø lørdag-mandag og minus syv til åtte grader
 • Oppdal: Snøvær fredag- mandag, minus to til tre grader
 • Hovden: Ned til minus fem grader
Langtidsvarsel fra Haukelifjell på Yr

Langtidsvarselet for Haukelifjell mellom øst og vest viser kun kuldegrader og snø når vi kommer ut i neste uke.

Se oppdaterte værmeldinger på Yr. no:

– Følg med

Ole Høiby

Ole Høiby ber bilistene ta hensyn i påsketrafikken og ber deg beholde vinterdekkene på.

Foto: Mina Ghabel / NRK

Ole Høiby, politioverbetjent i utrykningspolitiet ber bilister som skal over høyfjellet om å beholde vinterdekkene på. Dessuten påpeker han hvor viktig det er å undersøke vei og kjøreforhold på forhånd slik at man er rustet for langtur.

Han ber også bilistene om å sjekke lufttrykket på dekkene før man begir seg ut i påsketrafikken.

– Når man lesser bilen full av utstyr og personer så kan det være kjekt å sjekke lufttrykket på forhånd, slik at man enklere kan manøvrere bilen. En bil oppfører seg annerledes når man får last i form av gods og passasjerer, sier Høiby til NRK.no.

Han oppfordrer bilistene til å beregne god tid, ta pauser under turen, lytte på meldinger og følge med på det som skjer i trafikken. UP varsler at de vil følge med på trafikken, både uniformert og sivilt.

– Vær obs

Jan Ivar Engebretsen, NAF

Kommunikasjonsrådgiveren i NAF ber bilister ta hensyn til hverandre.

Foto: NAF

Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF oppfordrer også bilistene til å beholde vinterdekkene en god stund til. I hvert fall for dem som skal over fjellet i påska. Han sier at det handler om å ta hensyn.

– Det er snakk om å ta ansvar og vise respekt for andre trafikanter, forteller Engebretsen til NRK.no.

UP-sjef Runar Karlsen ber også i år påskebilistene om aktsom og hensynsfull atferd på veiene. Været hittil i år har vært varierende og det kan føre til vanskelige kjøreforhold.

– Smeltevann kan føre til farlige, glatte partier på morgen- og formiddager etter kalde netter. Vær obs på dette, skriver UP-sjef Runar Karlsen på politiets nettsider.

– Flere har allerede lagt om

Flere har allerede lagt om til sommerdekk. Det har også Kviteseid bilverksted erfart.

– Bare i dag har tre-fire biler vært her, så det er en del som allerede har lagt om. Det er nok noen som drøyer til etter påska, forteller Trond Brekke som driver verkstedet.

På Nenset bilverksted i Skien har det ikke vært stor pågang helt ennå. De har hittil hatt fire-fem biler som har lagt om til sommerdekk. Arne Kristiansen som er eier av bilverkstedet forteller at de pleier å ta imot flere den første uka etter påske.

Stein Kristoffersen ved kundemottaket på Notodden Bilservice har observert flere biler med sommerdekk. Men det har ikke vært noen stor pågang hos dem. Hittil har kun én bil vært innom for å få lagt over til sommerdekk.

– Fare for mye trafikk

Steinar Wåsjø, vaktoperatør ved Statens vegvesen sier man allerede har startet kolonnekjøring på Hardangervidda. Han forteller videre at dårlig vær i starten av påskeferien kan påvirke utfartstrafikken.

– Det er jo meldt dårlig vær litt framover så det vil påvirke utfartstrafikken. Det skal være mye vind fram til fredagen. Vinden roer seg på lørdagen, så vi får ta en dag av gangen ser det ut til.