NRK Meny
Normal

– Ikke gi kjæledyrene påskegodteri

Vær på vakt hvis du vil slippe veterinærbesøk over påske. For alt du tror er godt for kjæledyrene, er ikke nødvendigvis det.

Alyssa

Alyssa (7) har vært småsyk en stund, og onsdag før påske måtte hun til veterinæren.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Det er en helt vanlig dag hos Eiker Dyreklinikk, dagen før påske. Pågangen er som den pleier, selv om mange kommer fordi det er helligdager i vente.

Therese Egir

Veterinær Therese Egir hadde noen huller i løpet av dagen, for å kunne ta seg av øyeblikkelig hjelp-pasienter.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Alle som har kjæledyr bør ta noen forholdsregler gjennom påsken. For når påskeklare hus og hytter bugner av søtsaker og annet snadder, bør du følge nøye med.

– Det gjelder å passe på at hunden ikke dykker ned i godteskåla. Sjokolade, for eksempel, er giftig for hunder, sier veterinær Therese Egir hos Eiker Dyreklinikk.

Heller ikke fet mat bør du gi til kjæledyret. Resultatet kan bli oppkast og diare, og dyret kan få problemer med bukspyttkjertelen. Det kan igjen medføre et besøk hos veterinæren etter påske. Noe Egir opplever stadig.

– Ja, etter slike ferier pleier det å være en del å gjøre, sier hun.

Anders Sponnich og Alyssa

Anders Sponnich ville gjerne sjekke opp hva som var galt med Alyssa før helligdagene startet.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Grundig undersøkelse

En av dem som har tatt turen innom veterinæren i dag, er Anders Sponnich. Den sju år gamle hunden hans av typen griffon bruxellois har vært småsyk, og for Sponnich er det viktig å få sjekket hva som er galt, før helligdagene starter.

– Alyssa har vært slapp i det siste. Hun har hatt urinveisinfeksjon, og så har de funnet noe grus i urinen hennes. Det er ikke noe koselig hvis det skulle skje noe med henne i påskedagene, sier matfar.

(saken fortsetter under videoen)

Undersøkelse hos Eiker Dyreklinikk i Nedre Eiker. Hunden Alyssa må ta blodprøve.

Alyssa ble grundig undersøkt da hun var innom Eiker Dyreklinikk onsdag før påske.

Må innom veterinær før utenlandstur

Med den sene påsken er det mange som reiser til utlandet og gjerne vil ta med seg kjæledyret. Før de drar, må de en tur innom veterinæren.

– Hunder må få markkur, før de får lov til å reise inn igjen i Norge. Kuren må gis minst 120 timer før du kommer tilbake til landet, sier veterinær Therese Egir.

I Sverige er det funnet revens dvergbendelorm. Ifølge Mattilsynet er det ikke tillatt for hundeeier å gi denne markkuren selv. Behandlingen skal gjennomføres hos veterinær.

Klar for påske

Etter grundige undersøkelser, både ultralyd og urinprøve, er Alyssa klar for å feire påske. I urinen var det litt blod, ellers er alle prøvene fine.

Så får helligdagene vise om dagens konsultasjon var den siste, eller om Alyssa er en av dem som klorer på døra til veterinæren etter påskehelgen. Godteskåla skal hun i hvert fall holde seg unna.

Og skulle kjæledyret ditt bli akutt syk i påsken, har enkelte klinikker vaktordninger.