NRK Meny
Normal

– Hvordan kan dette være et drapsvåpen?

DRAMMEN (NRK): Forsvarer i Tranbysaken stiller spørsmål om hvordan kaffekvernen kan være drapsvåpenet i Tranbysaken. – Alt flyter, sier hun.

Kaffekvern Tranbysaken

KAFFEKVERNEN: Forsvarer Hilde Marie Ims lurer på hvordan den kan være drapsvåpenet.

Foto: Poltiet

Tirsdag la aktor ned påstand om 21 års fengsel for den 53 år gamle drapstiltalte kvinnen. Påtalemyndighetens teori er at medikamenter ble malt opp i kaffekvernen og blandet i drikke som ble lurt i Per Gunnar Asheim.

– Statsadvokaten vil ha det til at kaffekvernen er drapsvåpenet. Er det noen holdepunkter for det? spurte forsvarer Hilde Marie Ims i sin prosedyre onsdag.

Hun viser til de tekniske undersøkelsene som påviste spor av flere medikamenter i kaffekvernen, men hun mener at de ikke samsvarer med de medikamentfunnene som ble gjort i Asheims blod.

– Samsvarer ikke

Hilde Marie Ims

Hilde Marie Ims er en av forsvarerne til den tiltalte kvinnen.

Foto: Advokatfirmaet Furuholmen

– Oppsummert samsvarer ikke funnene i kaffekvernen med funnene i drikkeflasken, glasset, melkeskummeren, flekken på herreskjorten og presskannen, sa Ims.

En rekke medikamenter er påvist på disse beslagene som ble gjort i huset til ekteparet. Blant annet diclofenac som er virkestoffet i betennelsesdempende medisiner. Det er ikke påvist i Asheims blod

– Det retten bør spørre seg, er hva legemiddelet diclofenac gjorde i kaffekvernen. Passer det til politiets drapsteori? spurte forsvarer Ims.

– Alt flyter

Hilde Marie Ims siterer filosofen Heraklit når hun skal betegne saken.

– Som Heraklit sa: «Alt flyter». Det gjør det i denne saken også. Jeg vet ikke hva som har skjedd, men det er ikke relevant hva jeg eller andre tror. Å tro kan vi gjøre i kirken eller i synagogen, ikke her, sa Ims.

Forsvarerne har hele tiden åpnet for muligheten for at Per Gunnar Asheim tok sitt eget liv. Tirsdag sa aktor at det nærmest var krenkende å påstå at han hadde begått selvmord.

– Vi har ikke et ønske om å dra Per Gunnar Asheims minne ned i søla. I denne saken er det bare tapere uansett. Jeg maner retten til å utvise stor forsiktighet med å tro at vi har belyst Per Gunnar Asheims personlighet og liv. Vi har kun fått en liten flik, sa Ims.

Advokat Anders Westeng

Forsvarer Anders Westeng mener at tiltalte må frikjennes for drap.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Bør frifinnes

Forsvarer Anders Westeng sa at bevisene i saken gir mening ut fra en selvdrapsteori., men ikke ut fra en drapsteori.

– Derfor skal tiltalte frikjennes for overlagt drap, sa Westeng.