– Hun er en rollemodell

Skam-Sana bidrar til åpenhet, debatt og nysgjerrighet med sin rollefigur.

Sana i Skam

Iman Meskini spiller Sana i TV-serien Skam på NRK.

Foto: NRK

Badra Mohammed

Badra Mohammed

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Det er fint at hun bruker hijab på TV, for det er ikke så mange som gjør det, forteller Badra Mohammed.

Det er det flere som synes om rollefiguren Sana spilt av Iman Meskini i TV-serien SKAM.

Dora Chen og Nariman Hame

Dora Chen og Nariman Hame er begge elever ved Drammen videregående skole.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Jeg har venner som gjør som henne, de ber og de er veldig sterke som henne. Det gir meg en følelse av at jeg ikke må være redd for å stå for det jeg mener, forteller Dora Chen som i likhet med Mohammed er elev ved Drammen videregående skole.

Les også: Her er svarene på det fansen lurer mest på om Sana

Hovedpersonen Sana er inspirert av ei jente fra Drammen. Tidligere har serien tatt for seg ungdomskjærlighet, homofili og psykiske lidelser det var derfor kritiske røster til hvordan Sana ville forandre serien.

Niklas Paulsen

Niklas Paulsen

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– For å være helt ærlig,i starten tenkte jeg at nå kom det til å bli dårligere. Men nå tror jeg faktisk at det kommer til å bli litt kult. Det er sikkert kjedelig for henne at hun ikke kan drikke og hooke opp med gutter og sånne ting, sier medelev Niklas Paulsen.

– Som jente med minoritetsbakgrunn kjenner jeg meg igjen i mange av problemene og jeg kjenner meg igjen i problemstillingen med å balansere det livet jeg har ute og det livet jeg har hjemme. Jeg tenker at det er en bra serie hvor de viser at det går an å være norsk og muslim, sier Nariman Hame.

Les også: «Skam» blir teater i Danmark

Nytt kapittel

Kristin Oudmayer

Kristin Oudmayer er fagansvarlig hos Unicef Norge.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Kristin Oudmayer er fagansvarlig hos Unicef Norge og hun har snakket med flere ungdommer som kjenner seg igjen av karakteren.

– Jeg synes Sana er en modig og klok person som er veldig tydelig på hvor hennes grenser går og hva hun mener om ting. Hun er ikke redd for å hevde seg. Det tenker jeg er veldig fint, og det er mange jenter som trenger det – uansett etnisitet.

– Har du fått noen tilbakemeldinger fra ungdommer om hvordan de synes hun blir fremstilt på TV?

– Ja, det jeg har hørt fra andre minoritetsjenter er at andre er mer nysgjerrige på deres kultur. I tillegg er det jo sånn at dette åpner for mange fine samtaler ungdommer imellom, hvor de deler erfaringer og kommer med tips til hverandre.