Hopp til innhold

– Han sto med hendene over hodet

Det var en svært preget innsatsleder i politiet som deltok på en pressekonferanse om massakeren på Utøya.

Pressekonferanse Hønefoss

Det var en svært preget politistab som møtte pressen på en pressekonferanse på Hønefoss onsdag ettermiddag.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth

Siden den tragiske terroraksjonen på Utøya fredag ettermiddag har 37 båter, de fleste private, og over 20 hjelpekorps lett etter de som har vært savnet i Tyrifjorden.

I går sa politiet at de ikke ville gå ut med mer tall på savnede eller omkomne. Men i dag melder TV 2 at kun én person nå er savnet etter Utøya-tragedien. NRK erfarer at det er ingen savnede etter bombeangrepet mot regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Åtte mennesker ble drept som følge av angrepet.

Tilstede ved pressekonferansen var politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, stabssjef Magne Rustad, innsatsleder Håvard Gåsbakk og politistasjonssjef Kjell Magne Tvenge. Det var en svært preget innsatsleder som fortalte hva som skjedde fredag ettermiddag. Han ønsket heller ikke å svare på spørsmål fra pressen etter pressekonferansen på grunn av de opplevelsene han har vært gjennom.

– Vi så det ble skutt

– Jeg hadde fri den dagen. Jeg møtte klokken 17.43, og da hadde jeg fått beskjed om skyting på Utøya. Jeg forsto at det var alvor. Jeg tok med meg utstyr og kjørte mot Utøya.

Han gikk deretter ombord i politibåten og kjørte mot Utøya. Da fikk de motorproblemer med politibåten, og flere kom til for å varsel hva som skjedde.

– Vi tok over to hurtiggående skjærgårdsjeeper. Vi fortsatte mot øya, og vi så det som mest naturlig for oss å kjøre mot brygga. Der visste vi at vi kom inn med båtene, og vi hadde heller ingen annen informasjon, forteller Gåsbakk.

Sto med hendene over hodet

Da første teamet kom frem møtte de ungdommer som pekte nordover opp der gjerningsmannen var.

– Vi satte i gang umiddelbart for å ta gjerningsmannen, det er jo vår taktikk. Når vi nærmer oss, ca. ett minutt etter, ser vi at det skytes på sydspissen av øya. Vi ser nedslag i vannet og hører smell hele tiden. Samtlige løper umiddelbart mot sydspissen. Da vi nærmer oss, det er jo en ca. 350 meter å løpe, begynner vi å bruke stemme. Vi roper at vi er bevæpnet politi for å få oppmerksomhet. Vi tar oss gjennom tett kratt, det er vanskelig få oversikt. Etterhvert blir det mer skogsterreng, og brått foran oss står gjerningsmannen med hendene over hodet.

Gjerningsmannen ble pågrepet uten dramatikk.

– Våpenet lå 15 meter bak gjerningsmannen, sier Gåsbakk.

– Alle bidro

En mann fra beredskapstroppen ble sittende for å ha kontroll på gjerningsmannen, de andre startet umiddlerbart livreddende førstehjelp.

– Jeg tok meg etterhvert tilbake til brygga, ble innsatsleder, og aksjonsleder for innsatstroppen hadde sendt ut patruljer for finne ut om det var flere gjerningsmenn på øya. Hele tiden ble nye politimenn som kom til øya sendt ut for drive livreddende førstehjelp.

– Frivillige mannskaper kom deretter med båter inn til brygga, og plukket folk med seg og kjørte dem inn på fastlandet.

Han sier at det har vært en fantastisk dugnadsånd blant alle mannskapene.

Jeg er stolt og ydmyk over mannskapene. De har vist svært mye handlekraft og mot, det har vært en utrolig innsats, sier Gåsbakk.

– Hold avstand fra Utøya

Stabssjef Magne Rustad, sier at det er fortsatt et krevende arbeid som gjenstår etter tragedien.

– Det gjenstår endel taktisk etterforskning. Det er fortsatt eiendeler ute på øya som skal tilbake til eierne, og øya må klargjøres. I tillegg skal det være en seremoni for alle de pårørende etter katastrofen. Det er uklart hvor lang tid dette arbeidet vil ta.

Rustad sier de fortsatt leter etter savnede i Tyrifjorden.

– Vi leter med to båter, en sonarbåt og en miniubåt. Vi finner eiendeler på bunnen, og vi kommer til å bruke båtene inntil videre. Øya er sperret for innsyn, og vi har vakthold. Det er fortsatt viktig at folk holder avstand til øya, sier Rustad.

Frivillige bidrar i søket på Utøya

Svært mange frivillige har vært med i letingen etter de savnede etter massakeren på Utøya.

Foto: Nyhetsspiller

– En enorm innsats

– Det har vært en vanvittig innsats her ute, sier en av letemannskapene Thomas Aasland fra Flesberg Røde Kors Hjelpekorps i Numedal.

Flere av hjelpemannskapene har sagt at letingen har vært vanskelig.

– Det er store områder å gå over og dårlig sikt i utløpet av elver. Ellers ser vi noen meter ned i vannet, men det er mørkt på bunnen i slike ferskvann, forklarer han.

For å se ned i vannet har de brukt et minikamera med en 40 meter lang line og lys på. I tillegg har de brukt vannkikkerter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blomsterhav utenfor Oslo domkirke

Et enormt blomsterhav ligger utenfor Oslo domkirke.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

La seg ned og gråt

Politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer viser stor medfølelse for alle som er rammet av hendelsene fredag 22. juli.

– Det er så vanvittig mange unge menneskeliv som har gått tapt. Det å oppleve og høre alle disse historiene fra folk som har opplevd dette, er grusomt. At vi ikke ennå har total oversikt over hvem som er savnet der skjønner jeg også er en tøff situasjon for de pårørende, sier hun.

– Hva gjør du selv for å koble ut?

– Jeg drar hjem innimellom. I går skrudde jeg på tv-en, la meg på sofaen og gråt. Jeg tror det er godt for en politimester og gråte i blant også.

Flere nyheter fra NRK Buskerud