NRK Meny
Normal

– Halloween-drapsmannen trenger fortsatt behandling

Lier psykiatriske sykehus har ikke gitt gjerningsmannen den behandlingen han trenger, det mener psykiater Fred Heggen.

Pilestredet 70

22 år gamle Andreas Nilstad ble drept natt til søndag 30. oktober 2011 i Pilestredet 70 i Oslo. Venner av ham og det andre offeret satte ut lys og blomster på åstedet.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Nærmest fra første dag på Lier psykiatriske sykehus fikk gjerningsmannen beskjed om at han var frisk, og at han ikke hadde noe på sykehuset å gjøre, skriver psykiater Fred Heggen på en blogg i Nettavisen. Heggen var en av de sakkyndige som har vurdert 25-åringen.

Sakkyndige i Pilestredet-drapet

Psykiater Fred Heggen var en av fire sakkyndige i Oslo tingrett.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Han stusser over at sykehuset, i stedet for å gi han medisiner, ga ham permisjoner: «Dyttet på ham permisjoner. Sendte ham hjem til hans foreldre, som bare kort tid i forveien hadde fått beskjed om at sønnen deres hadde en alvorlig, psykisk lidelse. Forklaringen de fikk var følgende: Sønnen deres er egentlig frisk. Han vil ALDRI mer bli psykotisk, hvis han bare holder seg unna rusmidler».

Burde ikke slippes ut

Avdelingssjef ved psykiatrisk avdeling Lier, Heidi Taksrud, skriver i en melding til NRK at hun ikke har noen kommentarer til denne saken utover det som allerede har fremkommet i forbindelse med rettssaken.

Tingretten avgjør denne uken om 25-åringen som ble dømt for det såkalte Halloween-drapet, skal slippes fri.

Heggen slår alarm og advarer mot å slippe ut Halloween-drapsmannen uten livsvarig psykiatrisk behandling. Den nå 25 år gamle mannen ble i 2013 dømt for å ha stukket i
hjel Andreas Nilstad (21) og for å ha påført Marius Løken (24) livstruende skader natt til 30. oktober 2011. Dommen lød på tvungent psykisk helsevern. Ett år etter domsavsigelsen ble mannen friskmeldt.

Ikke overrasket

Harald Stabell, forsvarer til gjerningsmannen, er ikke overrasket over kritikken Heggen kommer med.

Hartmann og Stabell

Statsadvokat Carl Graff Hartmann og forsvarer Harald Stabell i Oslo tingrett da saken ble behandlet der.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Dette er i samsvar med det Heggen sa i tingretten, hvor han mente han hadde en grunnleggende psykotisk lidelse. På Vestre viken har vedkommende ikke fått så mye behandling, fordi fagansvarlig har ment at han er frisk. Heggen gjør nok dette i beste mening fordi han mener gjerningsmannen trenger behandling, sier Stabell til NRK.

– Domfelte har selv uttrykt i tingretten at han er livredd for å slippe ut før han er frisk, og at han frykter et tilbakefall til psykose, og da er redd for hva det kan medføre, sier Stabell.

Påtalemyndigheten mener mannen fortsatt er farlig, og spørsmålet om dommen skal opphøre er under behandling i Drammen tingrett. Om dommen opprettholdes mener Heggen at det kanskje er lurt å flytte ham til en annen psykiatrisk institusjon som stiller med blanke ark.

(Kilde: NTB/NRK)