Hopp til innhold

– Gir meg trygghet

Drammensselskapet Uloba har de siste årene bygget opp et overskudd på 215 millioner kroner. – Et stort overskudd gir meg som bruker en stor trygghet, sier funksjonshemmede Hanne Frostad fra Mjøndalen.

Illustrasjonsbilde rullestol
Foto: Bø, Gro / SCANPIX

Selskapet som selger personlige assistanse-tjenester til funksjonshemmede, betaler ikke skatt, skriver VG.

Dette har skatteetaten bestemt. Uloba er en ideell organisasjon der overskudd ikke er et formål med driften. Derfor er det bestemt at de ikke skal betale skatt.

Hanne Frostad fra Mjøndalen er funksjonshemmet og har behov for hjelp 24 timer i døgnet. Hun er selv svært fornøyd med de tjenestene Uloba har solgt til henne.

– Er selv en stor bruker

– Jeg har personlige assistenter hele døgnet. Jeg er en stor bruker på grunn av mitt handikap. Det er en hel liten bedrift å drifte, forteller Hanne.

Uloba eies av nesten 1000 andelseiere som selv bruker ordningen med brukerstyrt assistanse (BPA). Mange av dem som jobber i Uloba, er selv funksjonshemmet.

Fra 1. januar har Vestregionen sagt opp avtalen med Uloba. Vestregionen består av 13 kommuner i Buskerud og Vestfold, samt Asker, Bærum og Jevnaker. For Hannes del betyr det en ny ordning med assistenter fra et annet selskap. Dette er hun usikker på hvordan vil fungere for hennes del.

– Men jeg tror sikkert jeg skal få det greit med den nye ordningen også etter nyttår, sier Hanne.

Uloba har bygget opp det store overskuddet etter at kommunene har kjøpt tjenester fra selskapet. Ifølge VG, har kommunene betalt for et forhåndsbestemt antall timer per bruker. Ubrukte lønnsmidler er blitt tilbakeført kommunene, men administrasjonspåslaget har Uloba beholdt.

– Det er jo en kontrakt som kommunene har inngått med Uloba. De har visst det, sier Hanne.

Skal være til hjelp

Selv sier Uloba at det er viktig for dem å ha et stort overskudd.

– Vi har 5000 personlige assistenter som jobber for 1000 funksjonshemmede personer over hele landet.

Det sier Jon Torp, informasjonssjef i Uloba.

– Det er viktig at vi har en buffer når vi har blitt så store og har med så mange mennesker å gjøre, sier han.

– Det er viktig at den enkelte funksjonshemmede ikke skal sitte igjen med regningen den dagen det eventuelt blir en arbeidskonflikt med den personlige assistenten, sier Torp.

– Formålet har hele tiden vært at funksjonshemmede skal komme opp på samme nivå som andre nordmenn. Derfor regnes ikke det å ha BPA som en personlig fordel. Derfor er det bestemt at vi ikke skal betale skatt, sier Torp.