NRK Meny
Normal

– Forbrukeren blir taperen

Lederen for Buskerud bondelag, Egil Kristoffer Hoen, mener at forbrukerne blir taperne i landbruksoppgjøret.

Egil Kristoffer Hoen

Leder Egil Kristoffer Hoen i Buskerud bondelag er svært skuffet over Landbruksdepartementets tilbud til bøndene.

Foto: Nora Brønseth / NRK

Landbruksdepartementet tilbyr bøndene en økning på 150 millioner kroner. Ifølge departementet gir det en gjennomsnittlig lønnsøkning på 3,5 prosent. Det er likevel bare 10 prosent av det bøndene krever.

– Det er kritisk lavt og lite framtidsrettet, sa Nils Bjørke i Norges Bondelag på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Landbruksoppgjøret

Bondelagslederen fulgte tv-sendingene på storskjerm sammen med flere andre bønder.

Foto: Nora Brønseth / NRK

Les: 1350 millioner skiller bøndene og staten

– Regjeringen mener vel at matproduksjonen ikke er like viktig som andre samfunnsoppgaver. De vil bruke mer penger på veier enn å sikre den norske befolkning trygg, god og kortreist mat, sier leder Egil Kristoffer Hoen i Buskerud bondelag.

– Forbrukeren er taperen

Bøndene har krevd en økning i inntektene på 35.000 kroner per årsverk. I praksis betyr det at bøndene mener at rammen for jordbruksoppgjøret må heves med 1500 millioner kroner. Da tilbudet ble lagt frem i dag, ble det klart at 1350 millioner skiller bøndene og staten.

– Dette får på sikt veldig store konsekvenser for norsk matproduksjon. Dette er dramatisk, sier Hoen.

Bondelagslederen mener at et dårlig lønnsoppgjør vil tvinge bøndene til å ta mer betalt for varene, og at det igjen vil føre til høyere priser for forbrukerne.

Les: Isfront mellom bønder og Listhaug

Øker melkekvoten

Landbruksdepartementet går inn for en betydelig økning i melkekvoten. Staten foreslår et felles kvotetak på 1,2 millioner liter melk. Dagens kvote er 400.000 liter for enkeltbruk, og statens tilbud innebærer dermed en tredobling. Hoen mener det blir vanskelig å få til.

 Statens tilbud i jordbruksoppgjøret

Statens forhandlingsleder Leif Forsell (t.v.) overleverer Statens tilbud i jordbruksoppgjøret til Norges Bondelags Nils Bjørke og Norsk Bonde- og Småbrukarlags Merete Furuberg.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Vi kan ikke se noen positive trekk. Det er ingen produksjoner som vil oppleve noen løft. Det kan være enkeltbruk som kortvarig kan få et positivt utslag, men det blir som å pisse i buksa.

Les: Tror på brudd i jordbruksforhandlinger

Fristen for å komme til enighet går ut 17. mai

– Nå skal vi i landbruket gjøre alt vi kan for å sørge for at dette ikke blir resultatet av landbruksoppgjøret. Dette kommer den norske forbruker til å tape stort på, sier Hoen.