Hopp til innhold

– Folk ser på deg som en bærer av dårlige gener

Mange foreldre med minoritetsbakgrunn skammer seg over å få funksjonshemmede barn. Det kan føre til at barna ikke får helsehjelpen de trenger, mener Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Faridah Shakoor med sønnen Mohammed

TAKLET SKAMMEN: Faridah Shakoor sier sønnen Mohammed er en velsignelse i hennes liv.

Foto: Privat

Da Farida Shakoor fødte sin sønn med funksjonshemning for tolv år siden, opplevde hun hvor skambelagt det var.

– Venner, folk som vi trodde var venner, begynte å snakke, og jeg skjønte etter hvert at dette var skamfullt, forteller Shakoor om tiden etter en dramatisk fødsel.

Sønnen Mohammed var nemlig blå da han kom til verden i en taxi utenfor sykehuset.

Fikk sjokk

– De sprang inn med ham. Så kom legen og fortalte meg at jeg hadde fått en sønn som ikke var frisk. Med en gang jeg hørte det der, så falt jeg i sjokk, sier Shakoor.

Ildsjelen og filmskaperen fra Uganda har kjempet hardt for å komme dit hun er i dag. Siden sønnen ble født, har hun kjempet for minoritetsbarn med nedsatt funksjonsevne. Hun har satt tabuer og «mødreskam» på dagsorden, og i 2015 ble hun tildelt Oslos Kultur- og kunstnerpris.

– Folk ser på deg som en bærer av dårlige gener. Man mister status, og noen tror det er en straff fra Gud. Jeg har truffet kvinner som er forlatt av sine menn etter å ha fått et funksjonshemmet barn. Mennene mente at de måtte ha gjort noe galt i sitt liv tidligere, forteller Shakoor.

Tror foreldrene har gjort noe galt

Skammen kan føre til at barna ikke får helsehjelpen de trenger, mener Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Torunn Arntsen Sajjad

Torunn Arntsen Sajjad har forsket på tematikken i 25 år.

Foto: UiO

– Foreldrene selv, familiene og miljøene reiser pekefingrene og spør: Hva galt har dere gjort som har fått et barn med funksjonshemning? Da peker det på noe foreldrene har gjort, noe som hefter ved dem, sier Torunn Arntsen Sajjad, som har forsket på tematikken i 25 år.

Faridah Shakoor har rørt mange med sine beretninger om å måtte takle skammen etter at hun fikk sønnen. Da hun var i Drammen nylig, grep den unge somaliske jenta Jessica Ali tak i henne, for å fortelle om søsteren sin.

– Hun ble sendt tilbake, fordi man tenkte at hun var mindre verdt. Jeg tenkte, at jeg håper ikke at jeg får et funksjonshemmet barn. Det er ikke lov nesten, i det somaliske miljøet, sier Ali.

Generalsekretær Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon er redd skammen står i veien for disse barnas rettigheter og behandling.

– Det kan føre til at de ikke får den hjelpen de skal ha. Å ta imot den hjelpen når du allerede føler skam, det kan være vanskelig.

Lilly Ann Elvestad

Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon er redd skammen fører til at barna ikke får hjelp.

Foto: Truls Antonsen / NRK

Trenger møteplasser

Faridah Shakoor vil ha flere møteplasser for foreldre med funksjonshemmede barn. Gjerne steder der foreldre med utenlandsk opprinnelse kan møte norske familier med funksjonshemmede barn.

Hun får støtte fra forsker Torunn Arntsen Sajjad.

– Den moralske pekefingeren kan bidra til at de ikke ønsker å møte andre med samme landbakgrunn, sier hun.

For Shakoor har sønnen har vært en berikelse i hennes liv.

– Før jeg fikk ham, var jeg en mor som var kunnskapsløs. Jeg var blind.